Șpăgile pentru jurnalișit cu prețul tăcerii au devenit o normalitate la Buzău. Noi am pățit-o cu un edil care era „binevoit” să ne ofere un contract „baban” din bani publici sub pretextul promovării. În realitate, trebuia să oprim demersurile invetigației noastre și să ștergem totate articolele care nu-i erau pe plac.

Investigațiile jurnalistice au deranjat și au scos întotdeauna afaceri dubioase și obscure al aleșilor locali. În urma unei investigații, primarul din Balta Albă a stopat pentru o perioadă achizțiile cu propria firmă deținută prin interpuși, însă la sfârștiul lunii decembrie, „noaptea pe fulgerătură” a îndesat mai multe achiziții în Sistemul Electronic de Achizții Publice, unele fiind valabile pentru lunile din urmă.

De la publicarea investigației, edilul ne-a dat „termen” prin interpuși să purtăm o discuție privată pentru cumpărare și „împăcare”. Evident că nu am preferat să acceptăm o asemenea „asasinare” asupra libertății presei și am refuzat în repetate rânduri solicitările.

Un alt interpus, o altă șpagă

Politicienii buzoieni sunt dispuși să recurgă la orice fel de gesturi pentru a stopa și a compromite un jurnalist care nu acceptă să fie cumpărat. Inițial, îți este căutat istoricul, viață personală, părinți, frați, iubită sau prieteni.

S-a recurs la amenințări asupra persoanelor dragi, filaje la cafenele din oraș și chiar amenințări directe din partea politicienilor locali. Și uite că tot nu ne-am oprit!

Așa au ajuns și la unul dintre amicii mei – Flavius (nume de cod pentru a nu-i declina identitatea), dorind să ne cumpere tăcearea, unul dintre apropiații edilului din Balta Albă(V.G.), subordonat al acestuia în cadrul primăriei, l-a contactat pe acesta pentru a-i propune un troc de „pace” cu publicația în schimbul unui contract pe bani publici.

Am refuzat „ultimatumul” edilului și am fost dați în judecată pentru denigrare

Marin Ionel alături de George Sava, cel care ar fi „împrumutat” o șpagă de 350.000 de EURO de la un subaltern

Am refuzat categoric propunerea edilului din Balta Albă, astfel, în luna ianuarie am fost trimiși în judeactă, în civil, de către primarul Marin Ionel prin cabinetul de avocatură – Răzvan Gheorghe, apărătorul PSD, pardon al primarilor PSD din județ. După aproape cinci luni, magistrații de la Judecătoria Buzău nu au dat vreun termen, semne că justiția încă mai funcționează la Buzău.

Dosarul de la DNA a ajuns la Râmnicu Sărat

În urma mai multor sesizări, pe numele edilului din Balta Albă s-a deschis un dosar penal, însă DNA l-a redirecționat la un polițist amețit de la Râmnicu Sărat. Peste dosarul de la Râmnicu Sărat se va așterne praful așa cum s-au așternut mai multe dosare ale edilului.

Investigația care l-a deranjat pe edil

Pentru unii din primari din România, numai faptul că au fost puși în fruntea unei localități reprezintă cea mai mare afacere. Vă prezentăm povestea unui primar care confundă instituția Primăriei și localitatea pe care o coordonează, cu propria afacere – una foarte profitabilă, din care ies zeci de mii de euro.

Un primar din județul Buzău deține un magazin de construcții prin interpuși. Din 2019 și până în prezent s-au scurs din primărie mai mult de 27.000 de euro.

Rețeta succesului în politică este „prescrisă” de edilul comunei Balta Albă, Marin Ionel. Un social democrat getbeget cu probleme penale, firme prin interpuși și pile în poliție, dar și în justiție. Și-a înființat societatea comerială MARY ARY DANY DEPO CONSTRUCT SRL, pentru a achiziționat din bani publici diferite achiziții precum materiale de construcții sau flori cu ocazia sărbătorilor legale. Numele societății comeriale provine de la numele copiilor, Mariana(MARY), Adrian(ARY) și Daniel(DANY).

Petre Florentina, adminsitrează societatea comercială care defapt este deținută de edil, însă aceasta este angajată ca operator comercial și are un salariu minim pe economie, potrivit surselor noastre.

Aceleași surse susțin că administratorul societății nu a beneficiat niciodată de vreun leu în plus față de salariul pe care îl încasează, iar banii sunt ridicați de familia primarului prin împuternicire.

Societatea comercială are o cifră de afaceri pe anul 2021 în valoare de 2.074.901 RON și un număr mediu de 4 angajați.

Odată cu asfaltare comunei, societatea comercială a beneficiat de asfalt și marcaje cu titlu gratuit din partea constructorului, însă după ce s-a făcut plângere la poliție, edilul a achitat o factură infimă pentru serviciile de asfaltare.

Anul 2022, un an bun pentru buzunarul propriu al primarului din Balta Albă

Până în prezent, Primăria Comunei Balta Albă a avut 22 de achizții publice pe anul 2022, ce ajung la suma de 9.326,23 de EURO. UAT Balta Albă a achiziționat meteriale de construcții, produse de curățenie și materiale electrice. Chiar dacă magazinul nu deține pe stock aparate casnici, Primăria Balta Albă a achziționat un frigider în două uși în valoare de 1.050 LEI.

Anul 2021, achiziții în valoare de 12 mii de euro

Anul trecut, Primăria Balta Albă a achiziționat prin achiziție directă de 9 ori de la firma de construcții, în valoare totală de 12.123,91 de EURO, fiind anul de boom a substragerii de bani publici.

Achiziții dubioase la Primăria Balta Albă

Pe tot parcursul anului, societatea MARY ARY DANY DEPO CONSTRUCT SRL comercializează doar materiale de construcții, însă când Primăria Balta Albă are nevoie de un produs pe care nu îl deține în magazin, aceștia achiziționează produsul sau produsele respective, iar acestea sunt vândute la suprapreț, precum flori, electrocasnice sau ornamente stradale pentru sărbătorile de iarnă.

În anul pandemic 2020, Primăria Balta Albă a achiziționat 60 de ghivece de trandafiri de la societate de construcții, pentru a le împărți doamnelor din comună. Totuși, câțiva localnici s-au arătat deranjați de achiziția primăriei, deoarece edilul împarte florile cu iz electoral: ,,De la domn’ primar!”

Tot în 2020, Școala Gimnazială Amara a achiziționat mai multe produse printre care dezinfectant și spirt în valoare totală de 1.068 EURO.

În anul 2021, Primăria Balta Albă nu a mai avut buget de trandafiri, însă a achiziționat 60 de Cyclame și de 350 de garoafe.

Pentru a câștiga licitațiile trebuie să cumperi materiale de la edil

O altă sursă, susține că cei care participă la licitații pentru lucrările de construcții trebuie exclusiv să cumpere materiale de construcții de la magazinul edilului, altfel nu va câștiga licitația.

Lucrări în regie proprie la Primăria Balta Albă

Primăria Balta Albă a efectuat în ultimii ani mai multe lucrări în regie proprie, cu oameni care au ajutat voluntar, printre care și la reabilitarea unui parc de joacă pentru copii, însă materialele de construcție au fost cumpărate de la magazinul edilului.

Un vătaf cu rădăcini puternice

Potrivit unor surse, edilul are pe numele său mai multe dosare penale, însă este ținut în brațe de mai mulți lideri PSD și de șeful IPJ Buzău – Laurențiu Pantazi. Edilul obișnuiește să invite mai marii din IPJ și liderii social democrați la mese festive și petreceri.

În perioada ianuarie 2019 – octombrie 2022, s-a scurs un total de 27.101,31 EURO, prin 49 de achiziții publice directe cu Primăria Balta Albă. Se mai adaugă cei 1.068 EURO, de la Școala Gimnazială Amara.

Goana după banii publici a continuat în preajma Crăciunului

După publicarea investigației, peste sumele menționte mai sus se adaugă 5.454,35 de EURO, achizții date „noaptea pe fulgerătură”, înainte și după Crăciun, pe 21 decembrie 2022, Primăria Balta Albă a efectuat 8 achizții publice, unele fiind pentru lunile din urmă. Alte două achizții au fost efectuate pe data de 27 decembrie, imediat după cele două zile libere pentru sărbătoarea Crăciunului.

Afacerea continuă și anul acesta la Balta Albă

Convins că ne-a închis gura cu un proces în CIVIL la Judecătoria Buzău, afacerea deținută prin interpuși a continuat și anul acesta.

Din ianurie și până în prezent, 21 de achiziții au avut loc între societatea MARY ARY DANY DEPO CONSTRUCT SRL și Primăria Balta Albă, în valore totală de 6.797,8 EURO.

Românii se clasează sub Moldova la Indicele Libertății Presei

Ediția cu numărul 21 a Indicelui Libertății Presei de pe înntregul glob, compilat anual de RSF – Reporteri fără Frontiere, dezvălui schimbări majori și adesea radicale legate de tulturările politice, sociale și tehnologice. Conform RSF, România a urcat trei locuri în Indexul libertății presei, depe locul 56, în 2022, pe locul 53, în 2023, sub Republica Moldova (locul 28), dar deasupra Bulgariei(71) și Ungariei(72).

Nu am ales întâmplător fotografia de ilustrație. Jurnalistul columbian Rafael Moreno a fost împușcat mortal pe 16 octombrie 2022, o asasinare care a marcat jurnaliști de pe întreg globul. Asta este singura soluție să ne astupe gura, celor câtevorva jurnaliști care am mai rămas liberi în bătaia puștii.

VA URMA: Câte mii de euro se scurg din bugetele locale pentru presa locală. Banii ajung sub formă de protecție și/sau promovare personală a persoanelor care conduc instituțiile publice!

Fotografie de ilustrație reeditată: indianexpress.com

EMAG

By Orjan Vlad Stefan

Atunci când aproape toată lumea spune „Nu se poate!”, există totuși câțiva oameni care spun „Hai să găsim o soluție!”. Email: stiripesursebz@gmail.com Whatsapp: 0744270854

One thought on “Au vrut să ne dea o șpagă cu bani publici!”
  1. Un tractorist ajuns primar…care are si un lacheu Valerica Ghilic…..numai retarzi pe acolo…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *