Sportul rural sub lacăt

Mii de euro investiți într-un teren de fotbal care stă închis. Terenul de sport din comuna buzoiană Merei, satul Lipia, stă închis, după ce primarul a luat această decizie, după cum îl taie capul.

Terenul de sport face parte din promisiunile electorale din anii trecuți, iar acesta a fost inaugurat cu câteva luni înaintea camapaniei electorale, pentru alegerile locale din septembrie 2020.

Pe teren se pot practica următoarele sporturi: fotbal, handbal, bachet și tenis.

Valoarea investiției se ridică la 89.422,93 de EURO:

  • Amenajare teren sport Sat Lipia, Com. Merei, Jud. Buzau – 80.760,90  EURO
  • SERVICII DE PROIECTARE AMENAJARE TEREN SPORT LIPIA, COMUNA MEREI – 3.952,24  EURO
  • Realizare alimentare cu energie electrica teren de sport Lipia – 3.468,71  EURO
  • Servicii de consultanta in constructii, pentru lucrarea AMENAJARE TEREN SPORT LIPIA – 1.241,08  EURO

Investițiile în zona terenului de sport vor continua, se vor monta camere de luat vederi, se vor construi vestiare și un grup santiar, alte mii de euro cheluiți din pușculița primăriei. De ce să mai investiți, dacă îl țineți închis?

Accesul către terenul de sport din satul Lipia, se face prin noroi, printr-un fost teren de fotbal dezafectat, acolo unde pe timpul verii pasc văcuțele.

Poate mulți vă gândiți că terenul de sport este achiziționat cu fonduri comunitare sau europene, însă acesta este achiziționat din fondurile proprii ale Primăriei Merei.

Apelat de câțiva juniori, primarul a anunțat că:,,Nu se joacă nimic, e închis până decide Consiliul Local, nu mai intră nimeni! Ați fărâmat terenul acolo!”

În realitate s-a distrus o singură bară metalică, care în urma loviturilor repetate cu mingea în poartă, lucrarea fiind una de mântuială, s-a deteriorat și s-a rupt. Însă problema se poate rezolva cu un sudor, sau mai simplu, va trebui contactată firma ce a ridicat terenul de sport, deoarece terenul se află încă în garanție.

Primarul „taie și spânzură”

Sursă foto: Captură de ecran YouTube

Primarul Comunei Merei – Chircă Ștefan, ne-a dat explicații:

Rep: Văd că puștii se joacă în noroi.

C.Ș.: Da! Și care este problema?

Rep: Terenul sintetic, de ce este închis?

C.Ș: Fiindcă terenul ăla este făcut pentru școală. Duceți-vă să vedeți, au și fărâmat, au fumat acolo, au băut, s-au bătut acolo. Acum a rămas să decidă Consiliul Local ce se va întâmpla. Ăla e făcut pentru școală, ca să facă educația fizică acolo. Dacă nu știe să-l îngrijească, asta este. Să decidă Consiliul Local ce se va întâmpla.

Rep: Decizia de închidere, cine a luat-o?

C.Ș.: Eu am luat hotărârea, fiindcă nu trebuie să fie deschis ăla. Ăla nu este un teren de maidan. S-au cheltuit niște bani acolo și trebuia să se facă organizat, se jucau, iar după închideau la loc.

Având majoritate PSD în Consiliul Local, hotărărea va rămâne tot în mâna primarului.

,,Primarul ne-a amenințat cu poliția dacă mai pătrundem pe teren.”

Majoritatea puștilor, provin din familii nevoiașe, ce nu-și permit să meargă în municipiul Buzău la cluburile și academiile de fotbal.

,,Ne vom lăsa de fotbal și vom merge la bar, ca toți ceilalți, nu le pasă de viitorul nostru!”– a spus unul dintre puști.

În urmă cu câteva zile, tinerii au postat pe o rețea de socializare un scurt videoclip prin care își prezintă noul teren de fotbal de pe mijlocul străzii, punându-și viața în pericol:

În realitate, beneficiarii reali nu există, școala din Lipia fiind la aproximativ 100 de metri de terenul de sport, aflându-se în reabilitare de ani buni

Au fost identificate abateri de la legalitate și regularitate în legătură cu atribuirea contractului de achiziție publică de lucrări având ca obiectiv „Reabilitare și extindere școală corp V, comuna Merei, sat Lipia, județul Buzău”. În baza acestui contract, în anul 2018, Primăria Merei a efectuat plăți nelegale în suma totală de 166.148 lei (peste 1 miliard jumătate lei vechi) din fonduri primite de la bugetul de stat prin Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice în cadrul PNDL-2, pentru realizarea obiectivului de investiții „Reabilitare și extindere școală corp V, comuna Merei, sat Lipia, județul Buzău”, din care:

  • Suma de 27.348 lei (peste 270 milioane lei vechi) reprezintă contravaloarea unor lucrări de demolare preluate eronat în proiectul tehnic;
  • Suma de 110.980 lei (peste 1 miliard lei vechi) reprezintă contravaloarea unor materiale nepuse în operă, înscrise în situații de plată și decontate de entitate;
  • Suma de 27.820 lei (peste 270 milioane lei vechi) reprezintă contravaloarea unor tarife la manoperă mai mari înscrise în situațiile de plată față de cele ofertate.

MODUL DE ATRIBUIRE A CONTRACTULUI PENTRU EXECUȚIA LUCRĂRII:

În luna mai 2017, Primăria Merei a publicat în SEAP anunțul de participare și documentația tehnico-economică în vederea lucrărilor de reabilitare a școlii, prin procedură simplificată. Studiul de fezabilitate care a stat la baza determinării categoriilor și cantităților de lucări care trebuiau executate a fost întocmit în 2013. Documentația cuprindea două proiecte distincte: demolarea a două extinderi ale corpului V școală (364,37 mp), iar celălalt a avut ca obiect reabilitarea și extinderea corpului V școală, rămas după demolarea extinderilor în suprafață de 378 mp și o construcție nouă cu suprafața de 141, 70 mp. Prin proiectul tehnic emis au fost preluate listele de cantități din prima documentație doar pentru lucrările de reabilitare și extindere a corpului V rămas, fără a se include și listele de cantități din proiectul de demolare propriu zisă al extinderilor.

S-a constatat astfel că, valoarea estimată a lucrărilor necesare pentru „Reabilitarea școlii corp V din satul Lipia”, care a fost publicată în SEAP nu a fost determinată cu respectarea prevederilor art.9 alin. (1) din Legea nr.98/2016 privind achizițiile publice care stipulează că „Autoritatea contractantă calculează valoarea estimată a unei achiziții având în vedere valoarea totală de plată, fără TVA”.

S-a constatat astfel că, valoarea estimată a lucrărilor necesare pentru „Reabilitarea școlii corp V din satul Lipia”, care a fost publicată în SEAP nu a fost determinată cu respectarea prevederilor art.9 alin. (1) din Legea nr.98/2016 privind achizițiile publice care stipulează că „Autoritatea contractantă calculează valoarea estimată a unei achiziții având în vedere valoarea totală de plată, fără TVA”.

MODUL DE DERULARE A CONTRACTULUI PENTRU EXECUȚIA LUCRĂRILOR:

În perioada mai 2018 – iulie 2019, au fost întocmite 9 situații de lucrări în valoare totală de 750.852,33 lei (peste 7 miliarde și jumătate lei vechi), pe baza cărora s-au emis 9 facturi achitate integral până în momentul în care a venit controlul de la Curtea de Conturi.
În urma verificărilor, s-a constatat că Primăria Merei a achitat materiale nepuse în operă, lăsate în custodia furnizorului, precum și tarife pentru manoperă mai mari decât cele din devizul ofertă, fapt ce a generat plăți nelegale în sumă de 142.661 lei ( aproximativ 1 miliard și jumătate lei vechi), după cum urmează:

  • 114.841 lei (peste 1 miliard lei vechi) reprezintă contravaloarea unor materiale (grinzi, scândură, tablă, ferestre, etc) înscrise în situația de plată nr.7 din noiembrie 2018, care însă nu au fost puse în operă și care la data controlului nu s-au regăsit pe teren;

Pentru justificarea materialelor lipsă, Primăria Merei a încheiat un proces verbal de custodie cu firma de construcții, care este însă NELEGAL, având în vedere că între cele două părți a fost întocmit un contract de execuție lucrări și nu de furnizare materiale. Sumele plătite constructorului în urmă cu aprox. 1 an și jumătate nu au fost recuperate până la data controlului și nici nu au fost justificate.

  • 27.820 lei ( peste 270 de milioane lei vechi) reprezintă tarif pentru manoperă mai mare decât cel ofertat de contructor.

ALTE CONSTATĂRI:

  • La data de 15.01.2018, prin sentința nr.12/2018, Tribunalul Brăila a deschid procedura de insolvență pentru societatea SC Graffitti Construct SRL, cea care trebuia să reabiliteze școala din LIPIA;
  • Din iulie 2019, lucrările la școală au fost sistate, nefiind finalizare nici până în ziua de astăzi. Conform contractului, termenul de finalizare a lucrărilor era de 07.05.2019, fiind prelungit cu încă 12 luni, până la data de 07.05.2020. Nici în ziua de astăzi nu s-a mai făcut nimic la la lucrare, ținând cont că suntem în septembrie 2020;
  • Sumele constituite în favoarea Primăriei Merei cu titlu de garanție de bună execuție în cuantum de 56.597,26 lei (peste 500 de milioane lei vechi) au fost retrase de către constructor, fără acceptul entității așa cum menționează reprezentanții primăriei, astfel încât nu se vor putea folosi aceste sume pentru acoperirea pagubelor produse în legătură cu execuția lucrărilor la acest obiectiv.

În urma constatărilor, nu au fost respectate multe prevederi legale, și s-au luat mai multe decizii, conform legii în vigoare. În principiu, primarul este obligat să recupereze prejudiciile și creanțele fiscale restante, acțiuni imposibil de finalizat cu succes.

Nerecuperarea prejudiciilor, ca urmare a nedispunerii și a neurmăririi de către conducere a măsurilor transmise de Curtea de Conturi, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoarea de la 3 luni la 1 an sau amendă.

Pentru a putea întări cele spuse de noi, am atașat imagini de la fața locului și documente oficiale, emise de CURTEA DE CONTURI A ROMÂNIEI. Mai pe scurt, comuna Merei este furată ca în codru, cu acte doveditoare!

Documente justificative privind valoarea investiției a terenului de sport din Satul Lipia:

Amenajare teren sport Sat Lipia, Com. Merei, Jud. Buzau – 80.760,90  EURO

SERVICII DE PROIECTARE AMENAJARE TEREN SPORT LIPIA, COMUNA MEREI – 3.952,24  EURO

Realizare alimentare cu energie electrica teren de sport Lipia – 3.468,71  EURO

Servicii de consultanta in constructii, pentru lucrarea AMENAJARE TEREN SPORT LIPIA – 1.241,08  EURO

Sursă: Sistemul Electronic de Achiziții Publice

,,Să dăm Cezarului ce este al Cezarului”

Dați copiilor terenul de fotbal, deoarece este al lor, nu este al dvs. dle. primar, nu ați achiziționat terenul de fotbal din banii familiei dvs. .

Foto: gsp.ro

RAPID SUPER SERVICE
EMAG
RAPID SUPER SERVICE

By Orjan Vlad Stefan

Atunci când aproape toată lumea spune „Nu se poate!”, există totuși câțiva oameni care spun „Hai să găsim o soluție!”. Email: stiripesursebz@gmail.com Whatsapp: 0744270854

One thought on “,,Au pus lacăt pe copilărie”| Un teren de 89.000 de euro stă închis!”
  1. Copii nu au nici o vina, pe teren vin si 2 indivizi, O.C si B.M care le strica jocul, beau , injura si uneori chiar sar sa ii bata pe copii pentru ca sunt beti. Probabil acestia 2 au facut si stricaciunile pe acolo.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *