Astăzi, 25 februarie, se împlinesc 155 de ani de la debutul literar al lui Mihai Eminescu în revista „Familia”, înființată de scriitorul Iosif Vulcan. Este vorba despre poemul „De-aş avea“, publicat de Eminescu în 1866, adică la vârsta de 16 ani. Poezia a fost primită cu entuziasm de către directorul revistei.

Sursa – Biblioteca Judeţeană „V. Voiculescu” Buzău.

Cu această ocazie, Iosif Vulcan i-a schimbat numele poetului din Mihai Eminovici în Mihai Eminescu, nume pe care acesta l-a adoptat imediat și l-a păstrat pentru totdeauna. Deși istoria literară consemnează că poetul nostru național a avut primele manifestări literare cu o lună înainte, într-o brășură școlară, când a murit profesorul său de limbă romană, Aron Pumnul (cu poezia „La mormântul lui Aron Pumnul” semnată M. Eminoviciu, privatist), adevăratul debut literar sub numele Mihai Eminescu este considerat cel de pe 25 februarie 1866, din revista „Familia”.

Poezia „De-asiu ave” (De-aș avea) era scrisă într-un dialect de aromână. În același an îi mai apăr alte cinci poezii în revistă „Familia” a lui Iosif Vulcan.

Sursa – Biblioteca Judeţeană „V. Voiculescu” Buzău.

RAPID SUPER SERVICE
EMAG
RAPID SUPER SERVICE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *