Mergeam marți prin județul Buzău, când am decis să fac o mică oprire în localitatea Mărăcineni, o comună condusă de ani buni de primarul PSD – Constantin Dumitru, cunoscut de localnici ca Titel Măleanu. De-a lungul timpului, această comună a întâmpinat diverse provocări, printre care și problema gropilor de gunoi improvizate, o situație care persistă de ani de zile și pentru care am pledat în repetate rânduri pentru o soluție.
După ce am făcut câteva fotografii ale zonei afectate, unde localnicii continuă să arunce necontrolat deșeuri, m-am hotărât să merg la primărie pentru a discuta cu edilul. Însă, în drumul meu spre centrul comunei, prin zona noului teren de fotbal, am avut parte de o surpriză neașteptată: l-am văzut pe primar, la volanul unui buldoexcavator, lucrând din greu la amenajarea terenului.
M-a recunoscut imediat și, fără ezitare, a oprit buldoexcavatorul pentru a sta de vorbă. Era murdar pe mâini și vizibil obosit, semn că munca fizică nu-i era străină. „Lucrez de la 6 dimineața pe acest excavator”, mi-a spus primarul cu mândrie, confirmând ceea ce observasem deja – în Mărăcineni se muncește din greu, sub îndrumarea directă a edilului.
Am profitat de ocazie pentru a discuta despre problema de mediu a comunei. „Facem tot ce putem”, mi-a explicat el, cu o oarecare frustrare, referindu-se la eforturile depuse de primărie pentru a combate depozitarea ilegală de deșeuri. „Am vorbit la Garda de Mediu și sperăm să găsim o cale să confiscăm căruțele cu care se aduc gunoaie.”
Primarul Dumitru mi-a vorbit și despre planurile de viitor. Comuna Mărăcineni va beneficia de un proiect prin Asociația de Dezvoltare Intracomunitară (ADI), care vizează îmbunătățirea sistemului de colectare a deșeurilor. Cu toate acestea, el a recunoscut că problemele persistă și că sunt multe cazuri în care localnicii nu-și permit să plătească taxele de colectare. „Problema este în toată țara, dar vom căuta soluții astfel încât să găsim un capăt al acestei probleme”.
În timp ce discutam, m-a impresionat hotărârea și implicarea directă a primarului în viața comunității sale. Într-o perioadă în care mulți politicieni sunt percepuți ca fiind deconectați de realitățile cotidiene, Constantin Dumitru demonstrează că există și excepții. „Ce vină am eu ca primar sau primăria că unii dintre cetățeni aruncă gunoaiele pe unde apucă?! Se face sesizare la Garda de Mediu și ne vine amenda de câte 100 de milioane la primărie”, a concluzionat el, subliniind complexitatea provocărilor cu care se confruntă.
Vicele de la CJ Buzău a găsit soluția gunoaielor din județ
În același context, vicepreședintele Consiliului Județean Buzău, Petre Adrian, a declarat pentru ziarul nostru că se caută soluții eficiente prin intermediul Asociației de Dezvoltare Intracomunitară (ADI) pentru a licita serviciile de colectare a deșeurilor în toate comunele din județ.
Cel mai probabil, de acest contract va beneficia compania RER Buzău, singura entitate de pe piața locală capabilă să gestioneze aceste servicii. Aceasta ar urma să preia atât mașinile de gunoi, cât și infrastructura deja existentă pentru colectarea selectivă și preluarea deșeurilor, contribuind astfel la rezolvarea problemelor de mediu din județul Buzău.
Poate că dacă colegii mei din presă au încasat sume grosolane pentru promovarea edilului din Mărăcineni, documentarea și articolul de față au fost realizate strict din fonduri proprii. Realitatea acestui caz nu a fost cosmetizată sau influențată de interese financiare; este pur și simplu ceea ce am întâlnit în teren.
Am plecat din Mărăcineni cu sentimentul că am întâlnit, în sfârșit, un primar muncitor, un om dedicat comunității sale, care nu doar că își asumă responsabilitățile, dar este dispus să pună mâna la treabă pentru a rezolva problemele comunei sale. Într-o țară unde birocrația și distanța față de cetățeni sunt frecvent criticate, Constantin Dumitru este un exemplu rar de implicare și determinare.