Adrian Oros, Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, a răspuns invitației inițiate de către filiala PNL din Buzău. Principalele subiecte de discuție au fost pierderile suferite de către fermieri, dar și metode de prevenire a acestora.

La data de 24 noiembrie, în sala sediului PNL, Oros prezintă planul de guvernare. Pe lista priorităților Partidului Național Liberal se numără: irigațiile și dezvoltarea rețelelor de procesare, colectare a produselor agroalimentare, precum și dezvoltarea fermelor de familie

Anul acesta, fermierii s-au confruntat cu o secetă aspră, cum nu a mai fost de mai bine de 40 de ani. Despăgubirile pentru secetă au fost acordate în septembrie, valoarea sumelor se ridică la 850 de milioane de lei. Cu o zi în urmă, mai exact 23 noiembrie, în urma unei rectificări au fost alocate sumele necesare plăților pentru despăgubirile din toamnă. Sumele alocate despăgubirii din primăvară vor fi alocate în ianuarie-februarie.

Dar, despăgubirile nu acoperă sumele pierdute de către agricultori. Soluția cu care vine, Oros, este crearea unei strategii de gestionare a apei. Infrastructură de irigații, de desecare drenaj, de combatere eroziune solului, lucrările de prevenire a deșertificării și creșterea precipitațiilor sunt incluse în acest proiect.

Acesta este finanțat de Programul de relansare și reziliență de 6,5 miliarde de euro. Tot prin intermediul acestui program se vor aloca sume pentru rețeaua națională de preluare, depozitare, procesare, distribuție și promovare a produselor românești. Contractul va fi semnat la data de 1 decembrie. România este țara cu cele mai multe ferme de familie, aproximativ 830.000, dar 790.00 sunt ferme de subsidență.

Printre provocările acestui domeniu se numără asigurarea schimbului de generații. În cadrul Programului de instalare a tânărului fermier au apărut și câteva modificări. Vor exista sesiuni speciale în care vor fi alocate sume pentru fermierii care aplică din diaspora.

Pentru prima oară concesionează prin atribuire directă tinerilor fermierei teren al statului, care este gestionat de ADS. Legea există încă din 2016, dar nu a fost niciodată pusă în aplicare.

Se poate practica agricultura ecologică și în țara noastră, deoarece 35% din suprafața țării este zonă colinară. Sumele alocate în această direcție ajung la 550 milioane de euro.

By Olteanu Mariana

Între identitate şi schimbare, prefer schimbarea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *