Afacerile cu bani publici merg de minune atunci când societățile comerciale sunt împinse de la spate de politicieni sau oameni influenți. Firma care a câștigat mai multe contracte „babane” îi aparține unui fost angajat al SRI, expert în securitate cibernetică și care a activat în calitate de consilier la Guvern.

Comuna Beceni se află la nu mai puțin de 30 de km de municipiul Buzău. Ei bine, Liceul Tehnologic din satul Mărgăriți, comuna Beceni, a achiziționat, pe 7 februarie 2023, fără licitație, măști, dezinfectanți și echipamente medicale în valoare de 701.817 lei (143.122 de euro), prin Sistemul Electronic de Achiziții Publice.

În condițiile în care satul Beceni nu mai are niciun bolnav de Coronavirus, conducerea Liceului Tehnologic Beceni a decis că este nevoie să achiziționeze în regim de urgență 100.000 de măști, 10.000 de litri de dezinfectant, sute de covorașe dezinfectante și opt termoscanere. Banii provind din fonduri europene și vor intra în perioada imediată în conturile SRL-ului – Avantech Interactive Systems, societate comercială deținută de Virgil Gabriel Florescu, consilier la Secretariatul General al Guvernului și fost angajat al Serviciului Român de Informații(SRI).

În ultimii ani pragul achizițiilor directe a fost mărit la suma de 270.120 de lei, iar pentru sumele care depășesc se face licitație publică, acolo unde mai multe firme pot participa, pentru a nu se mai ajunge la atribuire directă către firme prietene.

Ei bine, firma deținută de fostul angajat SRI a primit achiziția directă în valoare de 150.000 de euro, care a fost anulată după ce Ziarul Libertatea a cerut clarificări.

Aceeași sursă citată a cerut clarificări conducerii liceului din Beceni, însă răspunsul a fost total neașteptat: „Nu putem răspunde la întrebări fără acordul inspectoratului”.

Mai apoi, jurnaliștii Libertatea.ro s-au îndreptat către Inspectoratul Școlar Județean care a răspuns: „Cei de la liceu vor răspunde în scris”.

Primarul din Beceni a oferit și el un punct de vedere spunând că nu știa despre această situație și că va solicita o situație privind achizițiile publice.

O mare familie liberală care gestionează banii publici

Primarul din comuna Beceni, Burlacu Adrian, a candidat pe listele PNL, alături de consiliera locală Carmen Elena Bucur, care este directoarea Liceului Tehnologic Beceni.

O mare „coincidență” în această achiziție publică este faptul că proprietarul SRL-ului este fost consilier la cabinetul unui secretar de stat liberal.

O altă primărie liberală din județul Buzău în afacerea măști și dezinfectanți

Firma fostului SRI-st s-a lansat foarte târziu pe piața produselor medicale, dar în 2022 a încheiat alte două achiziții directe în aceeași zi și o alta cu 5 zile înainte, cu primăria Tisău, condusă tot de un liberal.

  • dezinfectant pentru mâini -229.912 lei;
  • aparate de sterilizare – 9.570 de lei;
  • termoscanere – 50.550 de lei.

Per total, Primăria Tisău a plătit 290.032 de lei, însă dacă nu ar fi fost defalcate, acestea depășeau și în acest caz limita legală pentru achiziții fără licitație.

RAPID SUPER SERVICE
EMAG
RAPID SUPER SERVICE

By Orjan Vlad Stefan

Atunci când aproape toată lumea spune „Nu se poate!”, există totuși câțiva oameni care spun „Hai să găsim o soluție!”. Email: stiripesursebz@gmail.com Whatsapp: 0744270854

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *