Majoritatea buzoienilor au recepționat pozitiv mesajul autorităților, astfel că cei mai mulți dintre cei controlați aveau asupra lor hârtiile necesare.

Numărul și cuantumul amenzilor. E cel mai bun indiciu că forțele de ordine nu se joacă la Buzău.

242 de amenzi au dat jandarmeria, poliția națională și locală la Buzău, în data de 26 martie.

În medie – amenda aplicată a fost de 13,5 milioane de lei vechi (1350 de lei noi).

Mesajul e că buzoienii ar trebui să stea în casă (și ziua și seara), să nu iasă fără motiv și să nu încerce să păcălească. Există riscul ca polițiștii să se prindă de minciună și să umble la chitanțier.

La data de 28 martie, în județul Buzău 4294 de persoane sunt în izolare la domiciliu. Alte 105 de persoane se află în carantină instituționalizată.

Având în vedere prevederile Ordonanţelor militare în vigoare, polițiștii din structurile şi subunităţile din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Buzău, în colaborare cu Inspectoratul Județean de Jandarmi Buzău și reprezentanți ai Poliţiei Locale au continuat activităţile de verificare a persoanelor, pentru prevenirea răspândirii virusului COVID-19. În ultimele 24 de ore, pe raza judeţului Buzău au fost angrenaţi în activităţi specifice 319 polițiști, peste 90 de jandarmi, 121 de polițiști locali și 70 de lucrători din cadrul MApN.

Structurile IPJ Buzău împreună cu Poliția Locală au continuat activitățile de control al persoanelor aflate în izolare la domiciliu, ocazie cu care au fost verificate 2057 de persoane. Cu această ocazie, au fost aplicate 2 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 7500 de lei. Totodată, au mai fost aplicate 306 sancțiuni contravenționale privind nerespectarea prevederilor din Ordonanța Militară nr. 2/ 2020 și din Ordonanța Militară nr. 3/2020, în valoare totală de aproape 6.000 de lei.

Peste 90 de jandarmi buzoieni, sprijiniți de colegii din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile Ploiești, au acționat pe raza județului executând atât atribuții ce le revin prin Legea Jandarmeriei Romane, cât și misuni în contextul special al instituirii stării de urgență, fiind desfășurate  activități de ordine publică, precum și pentru asigurarea respectării măsurilor de carantină în zona centrelor destinate acestui scop. Au fost asigurate atât transporturile cu persoane către centrele de carantină, cât și cele care au tranzitat județul Buzău, toate desfășurându-se fără probleme. S-a acționat independent și în sistem integrat cu IPJ Buzău pentru verificarea respectării măsurii  de izolare la domiciliu și a prevederilor ordonanțelor militare, context în care au fost  aplicate amenzi în valoare de 22.300 de lei. Jandarmii au fost sesizați pentru a acționa în interiorul a două centre de carantină pentru aplanarea unor stări confictuale, desfășurându-se și o acțiune preventivă, persoanele carantinate aflând sancțiunile ce se pot aplica în situația încălcării normelor în materie.

De asemenea, în județul Buzău, au ajuns pe data de 27 martie, de la Inspectoratul General de Situații de Urgență, 1380 de combinezoane de protecție și 45 de litri de dezinfectant de suprafețe și instrumentar medical, care au fost distribuite către unitățile sanitare din județ. Echipamentele medicale au fost distribuite atât personalului medical, cât și celui non-medical, care asigură asistența medicală de specialitate, primul ajutor și transportul în faza prespitalicească. Echipamentele au fost aduse cu o aeronavă NATO din Coreea de Sud, fiind achiziționate de statul român, prin Oficiul Național de Achiziții Cnetralizate și IGSU.

***Le reamintim cetățenilor să ia în considerare doar informațiile verificate prin sursele oficiale și să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE – 0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgență, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor. De asemenea, românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor +4021.320.20.20.

Cum arată noile modele simplificate pentru declarația pe proprie răspundere și adeverința de la angajator pentru a ieși din casă

În prezent, deplasarea cetăţenilor români în afara locuinţei este posibilă numai în anumite situaţii şi se face obligatoriu în baza unei declaraţii pe propria răspundere care prezintă motivul urgent pentru care se iese din casă. Modelul declaraţiei a fost actualizat de autorităţi, joi, în conformitate cu ultimele modificări legislative intrate în vigoare.

Prin Ordonanţa militară nr. 3/2020, deplasările în afara casei au fost limitate cetăţenilor români, astfel că aceştia pot ieşi din case doar pentru motive bine întemeiate, cum ar fi să meargă la serviciu sau la cumpărături, în apropierea casei. 

Grupul de Comunicare Strategică (GCS) a anunţat, joi, actualizarea modelului declaraţiei pe proprie răspundere, acesta fiind simplificat în privinţa datelor care necesită a fi completate. Noul model al declaraţiei poate fi descărcat de aici. În ceea ce priveşte adeverinţa de la angajator, aceasta poate fi descărcată de aici

Documentul poate fi redactat/completat de pe PC/laptop în câmpurile predefinite, în formatul PDF, necesitând ulterior tipărirea şi semnătura olografă a titularului. De asemenea, declaraţia pe proprie răspundere poate fi redactată integral olograf, cu preluarea tuturor elementelor din modelul declaraţiei pe proprie răspundere pus la dispoziţie. 

„Precizăm faptul că orice alte iniţiative de a dezvolta platforme electronice folosite pentru completarea declaraţiilor pe proprie răspundere/adeverinţe de angajator NU beneficiază de acordul autorităţilor guvernamentale şi nu se realizează în colaborare cu acestea. În acest sens, avertizăm asupra riscului folosirii, în mod nejustificat, a unor astfel de instrumente electronice pentru prelucrarea şi folosirea fără drept a datelor personale”, scrie în comunicatul celor de la GCS.

Normele în vigoare stabilesc că declaraţia pe proprie răspundere sau adeverinţa de la angajator pot fi prezentate şi pe telefon/tabletă sau alte dispozitive similare. 

„În privinţa prezentării declaraţiei pe proprie răspundere/adeverinţei eliberată de angajator personalului abilitat să verifice documentele, de pe dispozitive electronice (conform art. 4, alin 4, din Ordonanţa Militară 3/2020), precizăm că aceasta se va realiza în sensul prezentării fotografiei documentului menţionat, pe care trebuie să figureze semnătura olografă a titularului (declaraţia pe proprie răspundere) sau autentificarea angajatorului (adeverinţa angajator)”, anunţă GCS.

Persoana va prezenta declaraţia pe proprie răspundere/adeverinţa de la angajator împreună cu actul de identitate, pe care personalul abilitat cu verificarea acestora le va putea fotografia.

Potrivit Ordonanţei militare nr. 3/2020, circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei e permisă în această perioadă numai pentru motivele următoare:

– deplasarea în interes profesional, inclusiv deplasarea între locuinţă/gospodărie şi locul/locurile de desfăşurare a activităţii profesionale şi înapoi;

– deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesităţile de bază ale persoanelor şi animalelor de companie/domestice;

– deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă;

– deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori deces al unui membru de familie;

– deplasările scurte, în apropierea locuinţei/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a persoanelor (cu excluderea oricăror activităţi sportive de echipă), cât şi pentru nevoile animalelor de companie/domestice;

– deplasarea în scopul donării de sânge, la centrele de transfuzie sanguină;

– deplasarea în scop umanitar sau de voluntariat;

– deplasarea pentru realizarea de activităţi agricole;

– deplasarea producătorilor agricoli pentru comercializarea de produse agroalimentare;

– asigurarea de bunuri necesare desfăşurării activităţii profesionale.

Cetăţenii care ies din case, pentru unul sau mai multe dintre motivele de mai sus, trebuie să aibă la ei fie legitimaţia de serviciu sau adeverinţa de la angajator, dacă se deplaseză în interes de serviciu, fie declaraţia pe proprie răspundere, completată şi semnată.

Persoanele care au cel puţin 65 de ani pot ieşi din casă numai în intervalul orar 11:00-13:00 şi numai pentru motivele enumerate la primele şase câmpuri. 

Pentru deplasările legate de activitate fizică individuală sau pentru acoperirea necesităţilor animalelor de companie/domestice nu este necesară declaraţia pe proprie răspundere, identificarea făcându-se pe baza actului de identitate, document din care rezultă că cel ce a ieşit din casă se află în apropierea domiciliului. Informaţia a fost confirmată de Marcel Vela, ministrul Afacerilor Interne, potrivit monitoruljutitiei.ro .

By Orjan Vlad Stefan

Atunci când aproape toată lumea spune „Nu se poate!”, există totuși câțiva oameni care spun „Hai să găsim o soluție!”. Email: stiripesursebz@gmail.com Whatsapp: 0744270854

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *