Buzoienii racordați la sistemul centralizat de încălzire vor plăti, iarna aceasta, 448,95 lei pentru o gigacalorie, față de 300 de lei, cât au plătit anul trecut. Proiectul de hotărâre prin care prețul gigacaloriei a fost majorat cu 52% față de anul trecut a stârnit discuții aprinse în ședința Consiliului Local Municipal Buzău.

„ANRE a spus foarte clar că aceste creșteri sunt, în mare măsură, în urma deficiențelor sau în urma pierderilor pe care le are sistemul centralizat. Respectiv, CT7 ȘI CT4 funcționează cu pierderi de 60%, pierderi uriașe, spun eu, care cauzează aceste măriri”, a afirmat IRINEL CÎRSTEA, consilier local USR-Plus.

Giani Matei, directorul RAM Termo Verde, a admis să noua regie de termoficare din Buzău se află într-o situație dificilă.

„Pentru o mai bună clarificare a ceea ce înseamnă aceste noi tarife, am făcut o simulare pe luna noiembrie, plecând de la datele din noiembrie 2020. Deci, în noiembrie 2020, gazul ne-a costat 807.000 de lei, anul acesta o să ne coste 1,6 milioane de lei. Energia electrică a fost 159.000 de lei, acum o să coste 227.000 de lei. Luând în calcul noile valori, veniturile pe care estimăm că le vom avea în noiembrie, vor fi undeva la 2.130.000 de lei, iar cele trei mari cheltuieli ale RAM Termo Verde, gaze naturale, energie electrică și fondul de salarii înseamnă 2.140.000 de lei. Deci, cu actualele tarife, suntem la limita de supraviețuire. Sper să ieșim din iarnă”, a declarat Giani Matei, directorul RAM Termo Verde.

”La Buzău, toate școlile au centrale individuale, super moderne, vrem să extindem sistemul, să mergem pe biomasă, dar este foarte important că avem un sistem, atât cât a rămas funcțional, dăm apă caldă și căldură oamenilor. La Focșani se dă căldură ca pe vremea lui Ceaușescu, un pic dimineața și seara un pic. Hai să plecăm de la o realitate, toate școlile, grădinițele au căldură la Buzău și oamenii sunt într-o situație mult, mult mai bună decât este în România acum”, a spus primarul Buzăului, Constantin Toma.

La finalul dezbaterilor, proiectul de hotărâre privind noile tarife practicate de RAM Termo Verde a fost adoptat de consilierii locali municipali, cu 18 voturi pentru, 4 abțineri și un vor împotrivă. Astfel, buzoienii racordați la sistemul centralizat de încălzire vor plăti, iarna aceasta, 448,95 lei pentru o gigacalorie, față de 300 de lei, cât au plătit anul trecut.

Sursă: compactnews.ro

RAPID SUPER SERVICE
EMAG
RAPID SUPER SERVICE

By Orjan Vlad Stefan

Atunci când aproape toată lumea spune „Nu se poate!”, există totuși câțiva oameni care spun „Hai să găsim o soluție!”. Email: stiripesursebz@gmail.com Whatsapp: 0744270854

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *