Sursă: kindertrips.com Sursă FOTO: kindertrips.com

În acest articol îți prezint 6 locuri de vizitat în județul Buzău. 5 dintre acestea au fost testate de noi (doi adulți și o fetiță de 4 ani). Ultimul ne-a fost recomandat să îl vizităm.

Buzău este un județ destul de puțin cunoscut. Cu toate acestea, găsești o sumedenie de locuri interesante care pot fi vizitate într-o vacanță cu familia.

O să îți povestesc, deocamdată, despre 6 dintre ele. Pentru a fi la curent cu articolele noastre și explorările viitoare pe care le vom face prin jud.Buzău sau prin România, te invit să înscrii emailul mai jos:

Materialul face parte din campania noastră Romania Slow Travel. Am început acest proiect de călătorie în vara lui 2018 și îl vom continua pe parcursul anului 2019. Pentru a afla mai multe despre proiect și despre cum ne poți sprijini, click aici.

Sursă FOTO: kindertrips.com

De vizitat în județul Buzău – Vulcanii Noroioși

Orice familie ar trebui să ajungă măcar o dată cu copiii la Vulcanii Noroioși. Acești mici vulcani care ”scuipă” gaze și noroi reprezintă un fenomen unic în România, iar peisajul din jurul lor pare de pe altă planetă.

Vulcanii Noroioși se află în preajma localității Berca. Cele mai cunoscute situri sunt Pâclele Mari și Pâclele Mici, apropiate unele de altele. Recomand să le vizitezi pe amândouă!

La Pâclele Mari sunt conuri vulcanice mai mari, dar nu sunt numeroase. La Pâclele Mici sunt mai multe locuri de explorat.

Sursă: kindertrips.com Sursă FOTO: kindertrips.com

Intrarea costă 4 Ron de persoană. Elevii și studenții plătesc doar 1 Ron. Pentru fetița noastră nu am plătit nimic. În preajma Vulcanilor Noroioși găsești:

  • O terasă-restaurant unde se poate servi masa
  • Toalete publice
  • Mici suveniruri care se pot achiziționa
  • Câteva panouri informative

Drumul până la Vulcani șerpuiește printre dealuri. Atunci când sunt înverzite arată foarte bine.

Ce să ai în vedere:

  • Nu este o idee bună să vizitezi acest loc pe ploaie sau după ce a plouat, deoarece terenul devine alunecos și periculos.
  • Nu lăsa copiii să se apropie foarte mult de buza vulcanilor și să existe pericolul de a aluneca în ei.
  • Masa noroioasă cu bulbuci nu trebuie atinsă, pentru că poate fi toxică pentru piele.
  • Atenție și la pietricelele aruncate acolo (dacă îi vine unui copil această idee), să nu împroaște prea mult!
  • Zona este destul de pustie și nu ai foarte multe opțiuni de a servi masa. O alternativă în afară de restaurantul aflat în preajma Vulcanilor este Hanul Moara Veche.
  • Terenul este plin de șanțuri, deci pentru toddleri va reprezenta o provocare, în cazul în care nu îi vei căra în spinare. Nu aș recomanda accesul cu căruciorul. În orice caz, nu știu dacă e permis.
  • Încearcă să nu ajungi aici într-o zi toridă de vară, pentru că nu vei avea unde să te adăpostești de soare!
  • Pâclele Mici se află nu departe de Pâclele Mari. Prima dată noi le-am ratat: mergeam spre Pâclele Mari și nu am observat un mic drum care se deschidea în dreapta, din cel principal. Signalistica nu e chiar bine pusă la punct, de aceea ar fi bine să folosești indicațiile GPS-ului.

Sursă: kindertrips.com Sursă FOTO: kindertrips.com

Alte detalii utile legate de explorarea Vulcanilor Noroioși

  • Găsești aici și aici detalii despre cum ajungi la Pâclele Mari / Mici sau aspecte legate de signalistică, la care să fii atent.
  • În total, în zona Berca-Scorțoasa sunt 4 situri cu vulcani noroioși care pot fi explorate! Informația ne-a fost furnizată de echipa de la Ținutul Buzăului.
  • Celelalte două situri mai puțin cunoscute sunt Fierbătorile de la Beciu și Fierbătorile de la Berca.
  • Recomandări primite de la aceeași echipa: în acest moment situl din Berca este mai dificil de accesat pentru copii, dar cel din Beciu este chiar mai ușor de accesat decât Pâclele Mici. Doar că trebuie să țineți copiii aproape: Fierbătorile sunt ca niște mici lacuri de noroi și chiar se poate cădea în ele. Accesează aici ghiduri utile realizate în cadrul inițiativei Ținutul Buzăului.

De vizitat în județul Buzău – Ansamblul Rupestru de la Aluniș

În județul Buzau se afla o sumedenie de ansambluri rupestre. Mai precis, adăposturi scobite în stânci, prin munți, cunoscute sub numele de ”Athosul românesc”.

Se pot parcurge într-un traseu de o zi, cu durata de câteva ore. Traseul nu este chiar simplu, merge prin păduri și este abrupt, pe alocuri. Noi nu ne-am aventurat cu cea mică pe acest traseu. Citește mai multe aici.

Sursă: kindertrips.com Sursă FOTO: kindertrips.com

În schimb, îți recomand un ansamblu rupestru mai accesibil, la care se poate ajunge cu mașina. Se află în satul Aluniș, comuna Colți, și datează cam de prin Antichitatea târzie.

Poți viziona acest film despre ansamblul de la Aluniș.

Ansamblul este compus dintr-o bisericuță aflată parțial într-o stâncă și câteva încăperi rupestre. Noi l-am vizitat într-o zi frumoasă de toamnă. Albastrul de pe lemnul bisericuței se completa perfect cu florile colorate din zona cimitirului și cu frunzele căzute pe jos.

Vizavi de ansamblul rupestru am observat că se află o pensiune numită Pensiunea Nicoară. Din păcate, am aflat recent că este închisă de câțiva ani.

De vizitat în județul Buzău – Muzeul de Chihlimbar

Explorarea Ansamblului Rupestru de la Aluniș se poate combina cu o vizită la Muzeul de Chihlimbar, aflat pe drum, tot în comuna Colți. De fapt, ordinea este inversă decât în articolul meu: întâi vizitezi muzeul, apoi ansamblul de la Aluniș.

Muzeul este foarte mic, dar cu siguranță merită o oprire, măcar pentru a vedea casa tradițională care îl găzduiește.

Copiii mai mari cu siguranță vor avea ceva de învățat din această vizită. Cum ar fi:

  • Chihlimbarul reprezintă rășină de copac fosilizată și este considerat o piatră prețioasă.
  • Se vor delecta cu nuanțele exponatelor de chihlimbar dar și cu alte diverse roci sau minerale expuse.
  • Vor afla că singura zonă din România unde s-a exploatat chihlimbar se află chiar în județul Buzău. Totodată, deși minuscul, acest muzeu reprezintă singura colecție publică de chihlimbar din țară!

Alte informații utile:

  • Din zona muzeului începe o variantă de traseu către chiliile rupestre scobite în stânci (cele la care se poate ajunge doar pe jos, prin păduri). Poți cere la muzeu contactul unor ghizi locali!
  • Prețul biletelor: 6 Ron/adulți, 1.5 Ron / elevi și studenți.
  • Lunea și marțea este închis.
  • Ajungi în comuna Colți prin DN 10 Buzău – Brașov, trecând prin localitatea Pătârlagele. Drumul nu este în cea mai bună stare a lui, însă rămâne decent și circulabil.

UPDATE FEBRUARIE 2019:

Un cititor ne-a transmis că Muzeul de Chihlimbar va fi închis pentru renovare! Am încercat să găsesc o confirmare pe internet.

Muzeul nu are un website propriu, iar ultimele informații postate pe pagina de Facebook sunt din 2014. Un articol dintr-o publicație locală online pare să confirme acest lucru.

Sursă: kindertrips.com Sursă FOTO: kindertrips.com

De vizitat în județul Buzău – tabăra de sculptură Măgura

Este vorba de un muzeu în aer liber, presărat cu sculpturi realizate între 1970 și 1985, vara de vară, de artiști și studenți, sub coordonarea unui sculptor numit Gheorghe Coman, cu materiale extrase de la carierele de piatră din zonă (Năeni, Pietroasele etc).

Le poți explica celor mici una alta despre artă și îi poți încuraja să exploreze sculpturile în felul lor. Noi am ajuns aici într-o zi însorită de noiembrie.

Sursă: kindertrips.com Sursă FOTO: kindertrips.com

Între admirarea sculpturilor și drumurile prin pădurea plină de frunze galbene de toamnă am strecurat scuturarea nucilor din copaci. Și, desigur, înfulecarea lor.

Ce mai poți face în zonă:

  • Vizitezi Mănăstirea Ciolanu, aflată exact lângă tabără.
  • Faci o drumeție prin pădure până la Schitul Cetățuia (30 de minute).
  • Explorezi pur și simplu pădurea care începe în spatele sculpturilor (cele aflate pe partea dreaptă, cum vii dinspre Berca).
  • Iei o gustare (activitatea preferată a fetiței noastre, oriunde mergem).
  • Weekendurile de vară și primăvară bănuiesc că sunt aglomerate. Noi am mers toamna, în timpul săptămânii și am găsit totul foarte liniștit.

De vizitat în județul Buzău – barajul și lacul Siriu

Se află în nordul județului, pe drumul care leagă Buzău de Brașov (DN10 Brașov-Buzău). Le poți vizita mai ales pentru plăcerea unui road trip pe îndelete, care șerpuiește printre munți și printre viaducte. Sunt diverse puncte de oprire pe traseu, le observi din mers.

Alte informații utile:

  • În zonă se mai află și o cascadă numită Pruncea – Cașoca (la câțiva kilometri de baraj, cam pe la începutul acestuia, cum vii dinspre Nehoiu). Nu am vizitat-o încă.
  • Tot în zonă se mai află și o mică stațiune cu ape termale numită Băile Siriu. Ne-am dori să o explorăm data viitoare. Update de la cititori: aceste băi nu mai exista! Detalii aici.
  • Vara, anumite zone din lacul Siriu sunt amenajate. Există posibilitatea de a face plajă și plimbări pe apă sau de a practica pescuitul sportiv.

De vizitat în județul Buzău – Muzeul Formelor din Bozioru

Nu am vizitat acest loc, însă am primit recomandarea să o facem. A fost inaugurat în august 2018, tot în cadrul inițiativei Ținutul Buzăului, pe care am menționat-o mai sus.

Este un spatiu interactiv unde se folosește realitatea augmentată pentru a sta de vorbă cu trovanții (formațiuni de piatră).

Găsești detalii despre Muzeul Formelor aici.

Unde te cazezi în județul Buzău

Cea mai bună variantă pentru a fi aproape de toate atracțiile de mai sus noi o considerăm a fi Hanul Moara Veche.

Este o fostă moară restaurată, cu camere spațioase, curate și mâncare foarte bine gătită. Găsești mai jos un review detaliat:

Detalii aici !

Vom reveni cât de curând în județul Buzău, pentru noi explorări. Așa că îți voi povesti în următorul material ce vom descoperi!

Sperăm că ți-a plăcut acest articol. Ne poți sprijini printr-o distribuire! ???

Pe Kinder Trips scriem despre călătorii cu copii, educație, explorare urbană, comunități și stiluri alternative de viață.

Urmărește-ne pagina de Facebook și contul de Instagram. 

Sursă FOTO: kindertrips.com

Sursă: kindertrips.com

RAPID SUPER SERVICE
EMAG
RAPID SUPER SERVICE

By Orjan Vlad Stefan

Atunci când aproape toată lumea spune „Nu se poate!”, există totuși câțiva oameni care spun „Hai să găsim o soluție!”. Email: stiripesursebz@gmail.com Whatsapp: 0744270854

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *