2021 a rămas în memoria mea ca anul în care m-am întâlnit pentru prima dată cu un diplomat.

În primăvara anului trecut, Excelența Sa Domnul Dr. Zafar Iqbal poposea la Buzău cu treabă, dar și cu dorința de a se întâlni cu autoarea „Poveștilor Dl. Green”.

Atunci am aflat că îi place foarte mult la noi și că personajul creat de mine îl ajută să înțeleagă și să învețe limba română.

Acum, la aproape un an distanță, ne-am gândit chiar noi, o parte din redacția Știri din Surse Buzău să-i facem o vizită la București, în cadrul Ambasadei, cu ocazia zilei naționale a Pakistanului. Așa că, am luat legătura cu E.S., iar dânsul ne-a așteptat cu „brațele deschide” în data de 22 martie, la ora 15:00.

În dimineața stabilită am pornit-o spre capitală. Am ajuns ceva mai devreme decât ora indicată. Timp suficient pentru a ne face ultimele pregătiri.

Când totul a fost gata, iar ceasul se apropia de ora stabilită, ne-am îndreptat către poarta instituției. Aici, după ce am prezentat cărțile de identitate am putut intra.

De cum s-a deschis ușa Ambasadei ni s-a urat „Bun venit la Ambasada Pakistanului din România”, fiind invitați să ne urmăm gazda.

Pe hol tronau, atât în stânga cât și în dreapta, steagurile celor trei țări: România, Moldova și Pakistan.

Am simțit că intru într-o lume de basm. Salonul în care am fost lăsați seamănă mai mult cu o încăpere desprinsă dintr-o poveste din „O mie și una de nopți”.


„ Cafea, ceai, apă? ” A fost întrebarea ce a stat pe buzele doamnei ce ne adusese în salon și ne invitase să luăm loc.

Am picat de acord că vom bea apă. La puțin timp ni s-au adus cele patru pahare de apă și o cutie cu biscuiți.

E.S. Dl. Dr. Zafar Iqbal și-a făcut imediat apariția. Ne-a întâmpinat cu un zâmbet cald și din atitudinea dânsului era gata să fie intervievat.

Înainte de a începe dialogul propriu-zis, i-am înmânat un cadou pur românesc, ceva ce exprimă prin toți porii „Asta înseamnă România!”, o icoană și un ștergar. Sigur vă aminti și voi de aceste două lucruri, pe care l-ați văzut adesea în casa bunicilor.

Micul nostru dar și-a găsit locul în biroul Domnului Ambasador, ceea ce ne-a bucurat enorm.

După această mică pauză, ne-am așezat pentru a începe interviul. Emoțiile și-au făcut apariția și de-o parte și de alta, însă am certitudinea că am ieșit victorioși, iar discuția noastră va fi una plăcută cât și încărcată de sentimente sincere de iubire față de „ patria ” adoptivă.

În curând îl veți putea urmări și delecta cu întrebările și răspunsurile culturale, istorice și de admirație față de România și români.

Țara noastră și-a lăsat amprenta adânc în inima E.S., iar o eventuală despărțire de ceea ce Domnul Ambasador ne-a mărturisit că este a doua casă va fi foarte dureroasă. Are aici mulți prieteni, multe amintiri frumoase, iar oamenii minunați pe care i-a întâlnit chiar și o singură dată au reușit să-l marcheze.

Este un mare fan al Dl Green și avem promisiunea dumnealui că va reveni la Buzău o dată cu lansare unui nou volum de povești din seria mult îndrăgitului mafiot detectiv.

Întrevederea noastră a durat o oră și jumătate, dar sinceră să fiu nu știu când a trecut timpul. Cred că aceasta va fi cea mai frumoasă amintire a mea din 2022.

Mulțumim mult pentru timpul acordat și pentru primirea călduroasă! Sperăm să rămâneți cât mai mult timp în România, iar dacă la un moment dat va trebui să plecați, să știi că o parte din țara noastră vă va urma oriunde în lume prin legăturile pe care le-ați creat deja!

RAPID SUPER SERVICE
EMAG
RAPID SUPER SERVICE

By Panait Elena

Zâmbeste! Viața e frumoasă!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *