Să porți un parfum pare simplu la o primă vedere. Pulverizezi puțin și gata, ești pregătită de plecare.
Totuși, știai că poziționarea corectă a parfumului depinde în întregime atât de mediul în care este purtat cât și de ținuta pe care o accesorizează? Ce să mai spunem de tendința de a pulveriza parfum pe încheieturi ca mai apoi să le freci una de alta. Specialiștii spun că astfel de obiceiuri sunt foarte nocive și afectează în mod negativ longevitatea și mirosul unui parfum, fie că vorbim de parfumuri ieftine sau parfumuri luxuriante.
1. Doar aplică, nu freca
Acest aproape inconștient obicei de aplicare a parfumului, de pulverizare pe încheieturi ca mai apoi imediat să le unești și să te întinzi către gât. De ce este acesta un obicei rău? Fricțiunea creată de frecarea pielii încălzește suprafața pielii, ceea ce duce la producerea de enzime naturale care schimbă cursul mirosului parfumului pe care îl porți. Cele mai afectate note cu cele de top și de mijloc, împreună cu cea mai lungă perioadă de desfășurare a parfumului. Dacă luăm un parfum floral, de exemplu, căldura pielii încălzește totul, în cele din urmă cauzând pierderea prospețimii parfumului. Pentru a păstra această prospețime, pulverizează parfum ușor pe ambele încheieturi, permite lichidul să intre în piele, și apoi nu mai fă nimic în plus.
2. Mediul este cel mai important factor
Când vine vorba de mediul în care sunt păstrate, parfumurile sunt ca niște organisme vii, mai exact sunt sensibile la schimbări de mediu. Unui parfum nu-i place să treacă de la rece la cald, aceste schimbări de temperatură declanșând reacții chimice neașteptate în cadrul compoziției, învechind astfel parfumul mai repede decât ar fi normal. Aceste reacții afectează toate tipurile de parfumuri, de la parfumuri originale ieftine, parfumuri replică, sau parfumuri de nișă.
Razele ultraviolete afectează compoziția parfumului de asemenea, și îi poate schimba chiar și culoarea. Cea mai bună modalitate de păstrare a unui parfum este în cutia lui originală, la temperatura camerei. Evită totuși să alegi păstrarea unui parfum în baie, unde umiditatea poate fi ridicată. Dacă dorești, poți păstra parfumul în frigider, cu condiția să îl ții acolo până la epuizarea conținutului, pentru a nu fi supus schimbărilor majore de temperatură.
3. Cele mai bune parfumuri vin în sticluțe mici
Deși un parfum este prețios, el ar trebui consumat într-un pas mai alert. Să ții o sticlă de parfum pe jumătate goală înseamnă să îți asumi riscul că oxigenul poate pătrunde în sticlă, descompunând treptat moleculele și alterând mirosul parfumului. Desigur, dacă preferi să folosești un anumit parfum zilnic, o sticlă mare nu va fi risipită. În schimb, dacă îți dorești diversitate, încearcă să optezi pentru cantități mai mici, ce pot sta proaspete un timp mai îndelungat. Pentru a prelungi prospețimea parfumurilor pe jumatate goale, alege să le pui în frigider.
4. “Sintetic” nu este un cuvânt murdar
Oamenii preferă parfumurile naturale, deși acesta nu este întotdeauna cazul. Anumite miresme, precum bujorul, frezia sau lăcrămioara nu pot fi extrase pe căi naturale, pur și simplu pentru că ele nu eliberează nici un fel de miros. Asta îi face pe parfumieri să le reproducă în mod sintetic, prin amestecarea mai multor molecule. Specialiștii spun că o combinație între uleiuri esențiale, note absolute, și ingrediente create de om duc la parfumuri de cea mai înaltă calitate. Așadar, nu te mai feri de parfumuri cu compoziție sintetică, dacă îți dorești să te bucuri de mirosurile preferate.
5. Atunci când ești în dubiu, folosește-ți capul…. sau părul
Îți este teamă să alegi parfumuri replică sau parfumuri originale ieftine. Trebuie să știi că un set simplu de reguli poate prelungi cu mult mirosul unui parfum. De exemplu, parfumurile nu au viață lungă pe pielea uscată. De aceea este recomandat să folosești o loțiune de corp hidratantă, de preferință fără miros, înainte de a purta orice parfum. Apoi, contează și unde pui parfumul, deci nu îl acoperi cu haine. În schimb, aplică parfum pe zone expuse de piele. Singura excepție este atunci când ești în zone cu climat foarte cald și temperaturi ridicate. În acest caz nu este recomandat să aplici parfum direct pe corp. Pe măsură ce transpiri, uleiurile naturale produse de piele pot distruge parfumul. O alternativă ar fi aplicarea parfumului pe păr, eșarfă, sau pe rochie. Deoarece aerul mișcă părul, parfumul va fi difuzat împrejur și va lăsa cu siguranță o impresie bună.