În ultima perioadă, in mediul on-line s-a provocat o adevărată isterie și s-a format chiar și un curent care să convingă oamenii să refuze măsurarea temperaturii. Unii zic că prin această procedură le este implantat un microcip, alții sunt de părere că le sunt încalcate drepturile, iar lista poate continua. În rândul avocaților părerile sunt împărțite.


Forma oficială a stării de alertă adoptată de Senat prevede obligativitatea organizării activităţii instituţiilor şi autorităţilor publice, operatorilor economici şi profesioniştilor astfel încât să se asigure la intrarea în sediu, în mod obligatoriu, triajul epidemiologic şi dezinfectarea obligatorie a mâinilor, atât pentru personalul propriu, cât şi pentru vizitatori.

„Acel termometru digital e un termometru pe care îl putem folosi și noi acasă, să o luăm ca pe o manevră pe care am face-o și noi acasă. Noi am recomandat tuturor agenților economici să aibă un triaj epidemiologic minim, acea termometrizare”, a explicat Nelu Tătaru, la Digi 24.


„Eu cred că trebuie să ne obişnuim cu acest lucru, adică îți ia temperatura de la distanță, nu te atinge, nu face nimic, doar că-ți ia temperatura. Dacă se afișează o temperatură peste 37,3 da, nu ți se permite să intri, înseamnă că trebuie să consulți un medic. Este normal în faza asta. De ce? Pentru că dacă intri acolo, nu știi dacă ești bolnav, nu știi acest lucru sau, în cunoștință de cauză, intri cu febră înăuntru, în magazin, pui în risc viaţa altora. Această măsură este una foarte normală”, a afirmat Raed Arafat.

Intervievat de Mediafax, avocatul Cristian Ene, a detaliat această problemă, iar dânsul consideră că măsurarea temperaturii nu reprezintă prelevarea unei date cu caracter personal, care poate duce la identificarea persoanei respective, deci nu este o problemă. Și alte persoane specializate în acest domeniu afirmă același lucru și spun că este vorba doar despre citirea unui număr de pe un termoscaner și nu este nevoie de pregătire medicală.


După cum spuneam, părerile sunt împărțite și alți specialiști încearcă să ne explice faptul că, de fapt, NU ESTE LEGALĂ această măsură impusă de autorități.


„Din punctul meu de vedere, dacă temparatura măsurata nu se înregistrează, nu ar trebui să avem de-a face cu o prelucrare de date. Părerile însă sunt împărțite și sunt autorităti de supraveghere din UE care nu par a fi de acord cu această interpretare și nici cu măsurarea generalizată a temperaturii angajatilor”
, spune avocata Adriana Radu.


„ Procedura prin care jandarmii și paznicii măsoară temperatura corporală a cetățenilor, reprezintă un abuz. Pe lângă faptul că se încalcă Constituția (Art. 22 alin. Nimeni nu poate fi supus torturii și nici unui fel de pedeapsă sau de tratament inuman ori degradant), Convenției Europene a Drepturilor Omului (Încălcarea dreptului la viață privată din punct de vedere al informațiilor referitoare la sănătatea persoanei), putem vorbi și de infracțiunea prevăzută de art. 348 Cod Penal – exercitarea fără drept a unei profesii sau activități”, a precizat Cosmina Cerva pentru Mediafax.


RAPID SUPER SERVICE
EMAG
RAPID SUPER SERVICE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *