Duminică dimineaţă, un sobor de preoţi, condus de Înaltpreasfinţitul Ciprian Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei a oficiat slujba de sfinţire a Catedralei Sfântul Sava urmată de Sfânta Liturghie. Ceremonia a început în jurul orei 7.00 şi s-a finalizat la orele prânzului, după ce a fost binecuvântat Parcul „Sfinții Martiri Brâncoveni”. Accesul credincioşilor în biserică a fost permis într-un număr destul de mare, dar marea majoritate au purtat mască de protecție.

Slujba la care au participiat și oficialii, s-a ținut într-o încăpere, unde a fost permis un număr mai mic de oameni, dar în altă incintă, li s-a permis accesul mai multor credincioși.

Preoţii şi membrii corului bisericesc nu au purtat măşti și au existat şi credincioşi care au renunţat la aceasta în interiorul bisericii. La vederea camerelor de fotografiat, oamenii au fost îndemnați să respecte regulile și să-și acopere nasul.

„La finalul Sfintei Liturghii, mai mulţi copii, dar şi adulţi, au fost împărtăşiţi de preoţi cu aceeaşi linguriţă, în pofida precauţiilor impuse de pandemia de COVID -19. De asemenea, şi preoţii care au oficiat slujba au primit împărtăşanie direct din potir de la Înaltpreasfinţitul Ciprian”, a transmis MEDIAFAX.

Conform HG de prelungire a stării de alertă, activitatea cultelor religioase, inclusiv a slujbelor şi rugăciunilor colective, se desfăşoară în interiorul şi/sau în afara lăcaşurilor de cult cu respectarea regulilor de protecţie sanitară, stabilite prin ordinul comun al ministrului sănătăţii şi al ministrului afacerilor interne, emis în temeiul art. 45 şi al art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020, cu modificările ulterioare.

”În cadrul ritualurilor religioase în care se vor folosi obiecte de cult care intră în contact cu credincioşii, acestea se vor dezinfecta după fiecare utilizare. Se vor dezinfecta periodic, o dată la 4 ore, obiectele sau suprafeţele frecvent atinse (de exemplu, mânerele uşilor, balustrade, scaune)”, prevede Ordinul comun al ministrului Sănătăţii şi al ministrului Afacerilor Interne pentru aprobarea regulilor privind accesul în lăcaşurile de cult, distanţa minimă de siguranţă şi măsuri sanitare specifice pentru desfăşurarea activităţilor religioase pe durata stării de alertă publicat în luna mai în Monitorul Oficial.

Iniţial, pentru împărtăşanie s-a propus să fie utilizate lingurinţe de unică folosinţă, însă a fost respinsă categoric această idee, de reprezentanţii bisericii.

Biserica Ortodoxă Română anunţa că împărtăşirea comună se amână deşi folosirea aceleiaşi linguriţe nu a fost niciodată sursă de contaminare, rămânând posibilitatea împărtăşirii individuale.

RAPID SUPER SERVICE
EMAG
RAPID SUPER SERVICE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *