Pentru informarea corectă a cetățenilor județului Buzău și pentru prevenirea transformării în ”știri” generatoare de panică a unor afirmații iresponsabile comunicate public de entități politice de diverse culori în legătură cu gestionarea primului caz de infecție cu COVID – 19 la nivel județean, Instituția Prefectului – Județul Buzău face următoarele precizări:

Afirmația potrivit căreia ”Prefectura și DSP Buzău nu au luat nicio măsură pentru stoparea virusului” este falsă. Femeia infectată cu Coronavirus a sesizat autoritățile buzoiene, prin SNUAU 112, în legătură cu starea sa de sănătate, pe data de 8 martie, menționând că a sosit în țară din Rimini (Italia) cu avionul, pe 2 martie. Până la primirea apelului la 112, DSP Buzău nu a primit nicio informare oficială de la autoritățile naționale (cu privire la completarea chestionarului special din aeroport) sau de la UAT Pârscov (cu privire la întoarcerea acasă a subiectului). După internarea la SJU Buzău, pe data de 8 martie, femeii i s-a făcut un test de gripă care a avut rezultat negativ și i s-au recoltat probe biologice în vederea confirmării/ infirmării infecției cu Coronavirus, probe care au fost transmise imediat la Institutul ”Matei Balș” din Capitală.

Conform procedurilor stabilite de autoritățile sanitare naționale, în perioada de așteptare a rezultatelor, nu putea fi demarată ancheta epidemiologică și, în consecință, nu se puteau dispune măsuri de izolare/ carantinare a posibililor contacți. La sosirea rezultatului ”pozitiv” pentru femeia de 73 de ani, în data de 09 martie, aceasta a fost transportată imediat la Institutul ”Matei Balș”. În paralel, DSP a declanșat o anchetă epidemiologică, în urma căreia au fost stabiliți 3 contacți direcți. Acestora li s-au recoltat probe în vederea testării privind infecția cu Coronavirus și au fost izolați la domiciliu, sub supraveghere MAI. În funcție de rezultatele probelor, DSP va dispune aplicarea procedurilor stabilite de către Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență.
Prefectul Județului Buzău, Leonard Dimian, face apel încă o dată la responsabilitate în emiterea unor poziții publice legate de tema COVID – 19. Politizarea subiectului nu este o soluție pentru cetățeni și nici un sprijin pentru autoritățile statului, ci, prin folosirea unor informații de tip ”fake-news”, riscă să micșoreze eficiența acțiunilor instituțiilor statului în încercarea de a preveni/ limita răspândirea infecției.

RAPID SUPER SERVICE
EMAG
RAPID SUPER SERVICE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *