Puțină consultanță la Buzău. Să fie bine, să nu fie rău

Constantin Toma, milionarul ajuns edil al Buzăului, ar vrea și el să atragă niște bani europeni, să servească și buzoienii din bunăstarea UE.

Numai că, ce să vezi, ăștia de la Bruxelles nu-ți dau banii chiar așa, ca statul român, pe sistemul “Ia-i și vezi tu ce faci cu ei”. Nț. Trebuie să identifici o problemă – sau măcar să găsești una pentru care se dau bani – și-apoi să scrii un proiect, el să fie acceptat și abia pe urmă vin banii.

Iar când n-are cine să scrie proiectele, ce faci? Păi, nimic mai simplu: chemi niște consultanți și-i plătești să-ți facă treaba. Mă rog, să te ajute, să te consulte. Ceea ce Primăria Buzău a și făcut. Că ar vrea să ia niște bani europeni pentru mobilitate urbană, regenerare urbană și creșterea calității serviciilor sociale. Așa că a organizat un fel de licitație, pe procedură simplificată, și le-a dat ceva mai bine de 400.000 de lei unor firme care să-i consulte pentru treburile astea. Și-au fost alese pe sprînceană SC Avensa Consulting SRL, Credinvest Consulting SRL și Tehno Consulting Solution SRL. Prima dintre ele este o celebră încasatoare de contracte, cunoscută pentru proiectele blocate și cercetate de DNA la Iași ori pentru consultanța oferită Ministerului Dezvoltării, și deținută de familia fostului mason Nechita.

Credinvest Consulting este o firmă locală, din Buzău, în timp ce Tehno Consulting Solution este o firmă din București, și ea obișnuită să-i învețe pe primari cum se fac proiectele.

Acum, că aceste contracte nu garantează banii europeni, e altă poveste. Măcar, vorba aia, Constantin Toma poate spune că vrea și că, pentru a atrage finanțări, chiar face ceva. Chiar dacă acest ceva e doar o cheltuială cu niște contracte date unor firme alese.

Acest articol reprezintă o opinie.

Orjan Vlad Stefan

Atunci când aproape toată lumea spune „Nu se poate!”, există totuși câțiva oameni care spun „Hai să găsim o soluție!”. Email: stiripesursebz@gmail.com Whatsapp: 0744270854

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *