Părintele Manea Cristișor, cunoscutul profesor și director al Seminarului Teologic Ortodox „Chesarie Episcopul” din Buzău, a fost condus pe ultimul drum marți, 6 octombrie 2020. Slujba înmormântării a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, și Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, prin respectarea măsurilor specifice acestei perioade, în curtea Parohiei Broșteni din municipiu, unde regretatul preot profesor a slujit timp de 33 de ani.

Rânduiala prohodirii a fost precedată de Sfânta Liturghie, săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, în noua biserică parohială, cu hramul „Schimbarea la Față a Domnului”. Cântările liturgice au fost interpretate de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei Buzăului și Vrancei.

La momentul de rugăciune au participat foști și actuali profesori ai Seminarului Teologic din Buzău, preoți care au fost elevi ai celui adormit și credincioși care l-au cunoscut, l-au apreciat și au dorit să-i aducă un ultim omagiu.

În cuvântul rostit cu această ocazie, Arhiepiscopul Ciprian a evocat viața și personalitatea remarcabilă a părintelui Manea Cristișor.

„Am putea să împărțim cei 82 de ani de viață ai părintelui profesor Manea Cristișor în patru perioade. Cea mai scurtă, de șapte ani, a fost vremea prunciei și copilăriei nevinovate, când, sub îndrumarea părinților săi credincioși și evlavioși, Manea și Păuna, își descoperea vocația pentru slujirea lui Dumnezeu. Iar pentru aceasta, și-a îndreptat pașii spre școlile timpului, la școala elementară din satul natal Râmniceni din județul Vrancea, unde a văzut lumina zilei pe 27 mai 1938, apoi la Seminarul Teologic «Chesarie Episcopul» din Buzău și la Institutul Teologic Universitar din București, unde și-a continuat, timp de trei ani, cursurile de magisteriu, pe care le-a finalizat în 1964. Așadar, 19 ani de pregătire intelectuală, vreme în care a dovedit tuturor că era, într-adevăr, chemat de Dumnezeu spre o misiune specială, aceea de a sluji lui Dumnezeu și oamenilor, la Sfântul Altar și la catedră. Înzestrat de Dumnezeu cu multe daruri, și le-a descoperit la timp, le-a cultivat cu asupra de măsură și le-a valorificat, punându-le în slujba celor din jur. Astfel, în 1964, pentru părintele Manea Cristișor începea cea de-a treia perioadă a vieții, a împlinirilor și dăruirii către ceilalți; au urmat 40 de ani de slujire preoțească, la parohiile Valea Puțului – Săpoca și Broșteni – Buzău, și 42 de ani de misiune didactică la școala teologică a vrednicului de pomenire ctitor Chesarie Episcopul, dovedindu-și vocația autentică de dascăl, 4 ani ca pedagog, apoi ca profesor, din 1968 până în 2006 (când s-a retras la parohie), și 4 ani ca inspector bisericesc la Centrul Eparhial. Timp de zece ani a îndeplinit și ascultarea de director al Seminarului Teologic buzoian, când și-a dovedit cu prisosință calitățile de bun administrator, deodată cu cele de profesor de excepție. Cât despre ultimii 11 ani de viață, din momentul pensionării în anul 2009 și până la plecarea sa în veșnicie, în data de 3 octombrie 2020, părintele Cristișor i-a petrecut în tihnă și cu folos duhovnicesc, în mijlocul familiei și al credincioșilor pe care i-a format ca un bun și iscusit părinte spiritual, încât a putut simți și trăi bucuria roadelor”, a spus Înaltpreasfinția Sa.

În continuare, Ierarhul locului a rememorat momentul emoționant al primei sale întâlniri cu apreciatul părinte profesor, care s-a petrecut în urmă cu 38 de ani.

„Personal, l-am întâlnit în luna iunie a anului 1982, când, intrând în incinta Episcopiei Buzăului, pentru a mă înscrie la Seminarul Teologic, l-am zărit în curtea școlii și, din acel moment, chipul său, care mi s-a părut cu totul deosebit de al altor preoți, mi s-a întipărit adânc în minte. Sigur, nu aveam de unde să știu atunci că voi trece examenul – care era foarte greu, pe vremea aceea –, însă Dumnezeu a rânduit ca, în luna septembrie, să-l susțin și să mă număr printre elevii bătrânului Seminar, apoi să-l reîntâlnesc pe părintele director Manea Cristișor, a cărui personalitate ne-a fascinat pe toți, elevii de dinainte, cei din vremea noastră și cei care au urmat. Am intuit în persoana distinsului profesor un om al paradoxurilor; pe cât era de exigent – iar aceasta pentru că se străduia să promoveze valorile evanghelice fără compromisuri, motiv pentru care nu prea era agreat de cei cărora nu le plăceau rânduiala și disciplina –, pe atât era de blând, înțelegător și grabnic ajutător al celor iubitori de învățătură și de Sfânta Biserică. Din această perspectivă, pot afirma că a fost unul dintre cei mai buni conducători ai școlii teologice de la Buzău, pentru că, datorită multiplelor daruri cu care l-a înzestrat Dumnezeu și, îndeosebi, cel al înțelepciunii, a reușit să păstreze echilibrul în relația cu autoritățile statului comunist, astfel încât învățământul teologic să se desfășoare în condiții corespunzătoare”, a reliefat Chiriarhul Buzăului și Vrancei.

La rândul său, Arhiepiscopul Dunării de Jos a mărturisit despre părintele Manea Cristișor că a fost „un pedagog iscusit, profesor competent și preot de reală vocație”, a cărui memorie va dăinui „în respectul și în dragostea poate ale celui mai citat profesor de Seminar, pentru modul în care a știut să ne predea lecția pentru viață”.

Totodată, Înaltpreasfințitul Părinte Casian a subliniat că „părintele Cristișor va dispărea când va uita de el ultimul dintre ucenicii ucenicilor lui din Arhiepiscopia Tomisului, Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei, Arhiepiscopia Dunării de Jos și Episcopia Tulcii. Patru eparhii se roagă astăzi pentru el, o mulțime de preoți, de monahi și monahii, pentru ca Dumnezeu să le dea memorie, după cum a spus Sfântul Apostol Pavel: «Aduceți-vă aminte de mai-marii voștri, care v-au grăit vouă cuvântul lui Dumnezeu; priviți cu luare aminte cum și-au încheiat viața și urmați-le credința» (Evrei 13, 7)”, a menționat Înaltpreasfinția Sa.

În încheiere, Chiriarhul de la Galați a enumerat, alături de părintele Manea Cristișor, chipurile luminoase ale unor importanți dascăli de la Seminarul buzoian, cum ar fi preoții profesori Vasile Sibiescu, Iorgu Constantinescu, Mihai Gheorghe, Ioan Popa, Dimitrie Luca și Teofil Dumitrescu, adăugând că avem datoria „să fim – fără a spune că suntem mai buni sau mai răi – fiii lor și continuatorii lor”.

După slujba de prohodire, sicriul cu trupul neînsuflețit al părintelui profesor Manea Cristișor a fost purtat pe umeri de preoți în jurul vechii biserici din Parohia Broșteni, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, apoi a fost așezat în mormântul pregătit în vecinătatea lăcașului de cult.

Sursa Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei

RAPID SUPER SERVICE
EMAG
RAPID SUPER SERVICE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *