Operațiunea „Asfalt la metru”: Un personaj controversat a dat șpagă pentru a obține asfalt ce trebuia turnat pe DJ203K?!

În România, discuţiile despre şpagă au devenit la fel de obişnuite ca bârfele subţiri de cartier, dintre cei mai în vârstă care, din lipsă de activitate, îi trec pe răboj pe vecinii de la parter până la ultimul etaj. Nimic nu mai miră. Şpagă la doctor, şpagă la secretariatul liceului, şpagă la inspectorul de la fisc, la cel de la inspecţia în construcţii şi la alte persoane ce îmbracă haina de funcţionar public numai pentru a se împrieteni cu această entitate – şpaga –, mereu aducătoare de venituri grase şi neimpozitate, oricărui om mai descurcăreţ, cum se spune în popor.

Unii spun că şpaga bine plasată aduce un anumit echilibru în sistem când nu determină o încălcare a legii, ci doar o grăbire a punerii ei în aplicare. Dezechilibrele apar însă când şpaga iese din acest sistem şi, mai mult decît atît, produce beneficii unui grup mic de oameni în detrimentul a sute de mii, dacă nu milioane. Un exemplu simplu îl constituie drumurile şi autostrăzile. O să fie cîrcotaşi printre cititori care vor întreba, pe bună dreptate, „care autostrăzi?“. Care sînt acelea? – mă întreb şi eu. În acest domeniu, termenul de şpagă nu mai poate fi cuantificat de foarte mult timp, pentru că a depăşit măsura bunului-simţ şi devansează orice imaginaţie. Aici, şpaga merge mână în mână cu furatul. Mecanismul e foarte simplu şi începe chiar de la politicienii locali.

Operațiunea ,,Asflat la metru”, Beceni, jud. Buzău.

Comuna Beceni, din județul Buzău, este din nou în prim-planul opiniei publice, alături de candidatul PNL la primăria localității, Adrian Burlacu, care a devenit un personaj notoriu atât prin prisma afacerilor pe care le-a făcut prin firma familiei sale cu liceul din localitate unde era angajat în funcția de contabil, cât și prin prisma delațiunilor care îl au drept personaj central sau pe care le-a formulat chiar el de-a lungul timpului.

Pe adresa de e-mail a redacției noastre, am primit un mesaj din partea unei locuitoare din comuna Beceni, ce ne dezvăluie că asfaltul ce trebuia să fie pe DJ 203K, a ajuns în curtea candidatului PNL la Primăria Beceni.

,,Buna ziua, Alo?! Orban, Rareș Bogdan, Romanescu – cu asa oameni vreti sa câstigati alegerile? La Beceni „Hoții striga Hoții” se potriveste de minune. Candidatul Pnl Beceni, fura de ani buni, dar nu s-a sesizat nimeni.Daca toată comuna stie cum din functia de contabil al liceului Beceni controla tot bugetul liceului si baga in buzunarul propriu sute de milioane prin firma SIBOCO STORE, firmă cu magazinul în propria curte si administrată de fațadă de fratele acestuia. De data aceasta candidatul PNL Beceni sfideaza locuitorii pe fata si mituieste angajatii constructorului (care asfalteaza drumurile din comuna) pentru ca acestia să-i puna covor de asfalt in curte. Suntem un grup de cetățeni ai comunei Beceni, județul Buzău, utilizatori ai singurului drum de acces pe Valea Slănicului, respectiv DJ 203 K. Am fost bucuroși la momentul începerii lucrărilor pe acest drum, sperând că lucrările vor fi făcute de calitate de către firma câștigătoare a licitației, însă pe parcusul desfășurării lucrărilor am constat că unii angajați ai acestei firme sustrag asfalt și-l vinde către diverse persoane de pe raza comunei Beceni. Un asftfel de episod vi-l atașăm video, când angajații SC OYL HOLDING au sustras asfalt și l-au vândut lui Burlacu Adrian din comuna Beceni, județul Buzău, în curtea locuinței acestuia, funcționând SC SIBOCO STORE SRL, ce are ca obiect de activitate principala vânzarea de materiale de construcții. Multumesc” -Elena V.

Contactat pe WhatsAPP, Adrian Burlacu a refuzat să ne dea explicații.

Foto: gazetabuzoiana.ro

La doar câteva ore, ajutoarele baronului de la Beceni, generația ”feisbuc”, au inserat în comentarii că asfaltul nu a fost furat, ci a fost cumpărat de șeful lor, de la angajații societații ce s-a ocupat de asfaltarea drumului județean.

Mai pe românește, au făcut una mică…..

Reamintim că acesta este fost membru și consilier PSD, probabil i-au mai rămas niște conxiuni la PSD Buzău.

Unde se încadrează politicianul local ? Darea de mită | Codul Penal

Art. 290.

(1) Promisiunea, oferirea sau darea de bani ori alte foloase, în condițiile arătate în art. 289, se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani.

(2) Fapta prevăzută în alin. (1) nu constituie infracțiune atunci când mituitorul a fost constrâns prin orice mijloace de către cel care a luat mita.

(3) Mituitorul nu se pedepsește dacă denunță fapta mai înainte ca organul de urmărire penală să fi fost sesizat cu privire la aceasta.

(4) Banii, valorile sau orice alte bunuri date se restituie persoanei care le-a dat, dacă acestea au fost date în cazul prevăzut în alin. (2) sau date după denunțul prevăzut în alin. (3).

(5) Banii, valorile sau orice alte bunuri oferite sau date sunt supuse confiscării, iar când acestea nu se mai găsesc, se dispune confiscarea prin echivalent.

Unde se încadrează muncitorii/reprezentanții societății ? Art 289 Luarea de mită | Codul Penal

(1) Fapta funcționarului public care, direct sau indirect, pentru sine sau pentru altul, pretinde ori primește bani sau alte foloase care nu i se cuvin ori acceptă promisiunea unor astfel de foloase, în legătură cu îndeplinirea, neîndeplinirea ori întârzierea îndeplinirii unui act ce intră în îndatoririle sale de serviciu sau în legătură cu îndeplinirea unui act contrar acestor îndatoriri, se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică sau de a exercita profesia sau activitatea în executarea căreia a săvârșit fapta.

(2) Fapta prevăzută în alin. (1), săvârșită de una dintre persoanele prevăzute în art. 175 alin. (2), constituie infracțiune numai când este comisă în legătură cu neîndeplinirea, întârzierea îndeplinirii unui act privitor la îndatoririle sale legale sau în legătură cu efectuarea unui act contrar acestor îndatoriri.

(3) Banii, valorile sau orice alte bunuri primite sunt supuse confiscării, iar când acestea nu se mai găsesc, se dispune confiscarea prin echivalent.

Sursă: lege5.ro

Șeful CJ Buzău: ,,Suntem la curent cu situația respectivă și ce a depins de noi am făcut.”

Petre Emanoil Neagu, președintele Consiliului Județean Buzău, instituție care a licitat lucrările respective a declarat pentru „Gazeta Buzoiană” că a solicitat o anchetă în acest caz. „Suntem la curent cu situația respectivă și ce a depins de noi am făcut. Am luat chiar astăzi legătura cu directorul societății angajate să realizeze lucrările de reabilitare pe DJ203K și cu dirigintele de șantier, pentru că am dorit să aflu ce se întâmplă acolo. Fără doar și poate va avea loc o anchetă și mâine urmează să am din nou o întâlnire cu domnul director al societății respective, dar ceea ce este important, așa cum a spus și dânsul, paguba nu este la noi ci la societatea care execută lucrarea. Noi avem acolo un diriginte de șantier responsabilizat pentru a asigura condițiile de calitate ale lucrării de reabilitare, așa cum sunt ele prevăzute în proiect. Mie, la lucrare, nu are cum să-mi pună asfalt mai puțin, ci exact atât cât este prevăzut în proiect. Părerea mea este că această sesizare nu ar fi trebuit să ajungă numai la presă, ci și la polițiști, pentru că dânșii au competența de a stabili dacă este sau nu vorba despre un furt „, a declarat în exclusivitate pentru „Gazeta Buzoiană”, președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu.

Pentru a se scoate din încurcătură, baronul local, a postat un clip video în care prezintă cetățenilor că în curtea societății pe care o deține nu mai există asfaltul, însă l-au dat de gol angajații, care au recunoscut că asfaltul a fost ”cumpărat”.

La doar câteva zile de la apariția videoclipului în spațiul public, nimeni nu s-a autosesizat.

Acest articol reprezintă o opinie.

Orjan Vlad Stefan

Atunci când aproape toată lumea spune „Nu se poate!”, există totuși câțiva oameni care spun „Hai să găsim o soluție!”. Email: stiripesursebz@gmail.com Whatsapp: 0744270854

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *