Mesajul prefectului județului Buzău, domnul Leonard Dimian, după decretarea stării de urgență pe teritoriul României

Bună ziua, stimați buzoieni!

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a decretat stare de urgență pe teritoriul întregii țări, ceea ce presupune pentru toți schimbarea modului de viață. Fac un apel la calm și la solidaritate! Nu este cazul să ne alarmăm. Pentru liniștea tuturor, vă spun ce NU înseamnă stare de urgență:

NU înseamnă tancuri pe străzi,

NU înseamnă folosirea armatei,

NU se închid orașele,

NU sunt închise drumurile,

NU sunt rechiziționate sau raționalizate alimentele.

Decretarea stării de urgență ne va permite să luăm cele mai bune măsuri pentru gestionarea și prevenirea infecției cu coronavirus. Este o măsură care vine în sprijinul cetățenilor. Abordarea mea, ca președinte al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, este aceea de a face tot posibilul ca prin măsurile luate să limităm la maximum restrângerea drepturilor și libertăților cetățenilor.

Avem confirmat la Buzău cel de-al doilea caz de infectare cu coronavirus, însă nu e motiv de îngrijorare. Bărbatul pozitivat a fost transportat duminică la Institutul Matei Balș din București, este asimptomatic și are o stare de sănătate bună. Vestea foarte bună este că bărbatul făcea parte deja din grupul celor monitorizați de autoritățile buzoiene.

Situația la zi existentă la nivelul județului nostru este următoarea: avem două cazuri confirmate, 50 de persoane în carantină și 396 în autoizolare la domiciliu.

Situația centrelor de carantină este bună în județul Buzău. Avem 150 de locuri disponibile, cu posibilitatea de extindere a capacității de carantină. Am solicitat operatorilor de turism să ne transmită disponibilitatea pentru punerea la dispoziția autorităților a facilităților de cazare pe care le dețin. Răspunsurile pe care le-am primit până acum sunt mulțumitoare. Dacă locurile de carantină pe care le avem la dispoziție se epuizează, avem oricând posibilitatea să deschidem noi centre de carantină în regim de maximă urgență.

Printre măsurile pe care le-am luat în contextul răspândirii infecțiilor cu coronavirus se numără întâlniri cu reprezentanții hypermarketurilor din județ. Aceștia m-au asigurat că există suficiente produse alimentare de bază și în toate unitățile de acest tip au fost luate măsuri speciale de dezinfecție și de gestionare a fluxului de clienți.

Vă rog din suflet, dragi buzoieni, să evitați gândul de a vă face stocuri mari de produse alimentare sau de altă natură. Nu este cazul pentru așa ceva. Gândiți-vă la faptul că aglomerația care se creează în magazinele mari este un factor de risc. Trebuie să fim responsabili față de apropiați și față de familiile noastre și să evităm cât putem grupurile mari de oameni. Cu cât reducem mai mult contactul inutil cu alți oameni, cu atât scădem riscul de infectare cu coronavirus.

La Spitalul Județean de Urgență Buzău au fost montate de către ISU două corturi pentru efectuarea triajului epidemiologic cu flux separat pentru pacienții cu simptomatologie asociată infecției cu coronavirus.

Am discutat cu reprezentanții Crucii Roșii Buzău și am obținut acordul pentru încheierea unui protocol de colaborare prin care să angrenăm și voluntarii acestei organizații în acțiuni precum: informarea cetățenilor cu privire la măsurile pe care le pot lua pentru prevenirea infectării cu coronavirus, distribuirea de pachete cu produse de igienă și includerea Crucii Roșii în misiunea de a asigura comunicarea zilnică cu toți cei aflați în izolare.

La sediul ISU Buzău, a fost operaționalizat Centrul Județean pentru Coordonarea și Conducerea Intervenției și a fost activată o linie telefonică specială ce a fost comunicată persoanelor aflate în carantină și în autoizolare, în vederea realizării unei comunicări directe și permanente.

În ceea ce privește regimul izolării la domiciliu, solicit persoanelor în cauză să respecte cu strictețe recomandările autorităților, să nu părăsească sub nicio formă domiciliul pe perioada celor 14 zile, să nu primească vizitatori și să nu intre în contact apropiat cu persoane care le furnizează alimente sau alte produse. Nu îmi doresc, ca prefect al acestui județ, să existe situații în care buzoienii să fie cercetați de autoritățile competente pentru încălcarea regulilor privitoare la izolarea obligatorie.

Fac un apel către toate instituțiile publice și organizațiile non guvernamentale din județ pentru limitarea pe cât posibil a întrunirilor și ședintelor cu număr mare de participanți. Recomand videoconferințele sau conferințele telefonice. Căutăm și noi, la Instituția Prefectului, soluții similare în legătura cu ședințele Colegiului Prefectural și ale diferitelor comitete pe care le coordonăm.

Am dat dispoziție să fie transmisă tuturor furnizorilor de utilități (și aici mă refer la gaze, energie electrică, apă, salubrizare, televiziune prin cablu, internet și telefonie) lista cu persoanele monitorizate la nivel județean pentru asigurarea continuității serviciilor și pentru intervenția rapidă în caz de avarii sau deranjamente.

În final, fac apel la calm, la responsabilitate și la respectarea legalității și a măsurilor stabilite de autorități. Orice măsură luată nu are alt scop decât să vă ferească de riscul de contaminare cu acest virus sau să combată efectele negative care pot apărea în viața de zi cu zi.

Nu priviți cu suspiciune sau cu ostilitate intervențiile personalului medical sau ale lucrătorilor din structurile de forță și de ordine publică. Ei sunt cei care au grijă de viața și de sănătatea voastră, dragi buzoieni. În aceste momente pe care le trăim, angajații Instituției Prefectului, Consiliului Județean, Poliției, Jandarmeriei, Inspectoratului pentru Situații de Urgență, Direcției de Sănătate Publică, Ambulanței, ai spitalelor buzoiene și ai primăriilor fac tot ce le stă în putință să contribuie la limitarea riscului de infecție cu coronavirus.

Pentru a avea succes, trebuie să ne sprijiniți. FIECARE dintre dumneavoastră! Numai împreună putem reuși! Vă mulțumesc!

Foto: observatorulbuzoian.ro

RAPID SUPER SERVICE
EMAG
RAPID SUPER SERVICE

By Orjan Vlad Stefan

Atunci când aproape toată lumea spune „Nu se poate!”, există totuși câțiva oameni care spun „Hai să găsim o soluție!”. Email: stiripesursebz@gmail.com Whatsapp: 0744270854

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *