Mai multe case si cimitirul din Maracineni, amenintate de o alunecare de teren

Situatie ingrijoratoare la Maracineni, unde apele raului Calnau au dus la erodarea malului drept pe o suprafata de 200 de metri, punand in pericol cimitirul din localitate, un stalp de inalta tensiune care ar afecta iluminatul la Vadu Pasii, dar si sase case in care locuiesc circa 30 de oameni.
Situatia a fost prezentata marti, in sedinta Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta Buzau, fiind aprobata si o hotarare pentru demararea in regim de urgenta a lucrarilor pentru stoparea eroziunii. Potrivit directorului Serviciului de Gospodarire a Apelor, Beatrice Neagu, lucrarile, care vor fi efectuate pe o lungime de 250 de metri, sunt pentru recalibrarea albiei minore a raului Cilnau si vor fi provizorii. ,,In urma fenomenelor meteo periculoase si a debitului mare al raului Calnau, s-a produs o eroziune de mal drept pe lungime de aproximativ 200 de metri, la Maracineni. Aceasta eroziune pune in pericol cimitirul, e distanta foarte mica, de 10 metri, intre gardul cimitirului si eroziune. Un stalp de electricitate aflat la 15 metri si sase locuinte cu terenuri si anexe aflate la circa 30 de metri de eroziune. Avand in vedere acestea, trebuie efectuate lucrari provizorii in regim de urgenta, de calibrare albie minora a raului Calnau pe o lungime de 250 de metri in zona afectata”, a declarat seful SGA, Beatrice Neagu. Primaria Maracineni va pune la dispozitie motorina, iar SGA va folosi utilajele proprii. Miercuri se vor face primele masuratori in zona in care s-a produs eroziunea si vor fi demarate cat se poate de repede lucrarile de oprire a eroziunii.

Administratorul public al comunei Maracineni, Constantin Dumitru, spune ca problema mai mare va fi la primavara, cand se va dezgheta pamantul: ,,Daca nu vom face nimic acum. vor aduna cosciugele din apa”.

Directorul Serviciului de Gospodarire a Apelor a precizat ca pentru lucrari definitive este insa nevoie de un proiect si de fonduri aprobate de Ministerul Apelor. Ca urmare, prefectul de Buzau, Carmen Ichim, a recomandat reprezentantului SGA sa faca toate demersurile catre ministerul Apelor pentru a fi demarcate lucrari definitive pentru stoparea eroziunii malului drept al raului Calnau.

Sursă: ziare.com

Orjan Vlad Stefan

Atunci când aproape toată lumea spune „Nu se poate!”, există totuși câțiva oameni care spun „Hai să găsim o soluție!”. Nu sunt jurnalist, dar fac pe jurnalistul.        Email: stiripesursebz@gmail.com Whatsapp: 0744270854

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *