Cei care jignesc public o persoană, folosindu-se de contul personal de pe reţeaua de socializare Facebook, riscă să fie amendaţi, cu până la 1.000 de lei, încadrarea juridică fiind, potrivit legislaţiei actuale, lezarea demnităţii şi onoarei acesteia.

Un caz banal, dar care poate avea consecințe importante pe facebook.

Cetățeanul insultat („prostule”) a făcut plângere la poliție împotriva celui care a postat insulta pe facebook.

Poliția Buzău a reacționat promt și la câteva zile i-a dat 200 de lei amendă celui care a insultat (vezi mai jos documentul).

Jignirea în public a unei persoane este sancţionată deoarece lezează demnitatea şi onoarea acesteia, conform prevederilor Legii nr. 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice. Mai exact, actul normativ stabileşte că este contravenţie „săvârşirea în public de fapte, acte sau gesturi obscene, proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, ameninţări cu acte de violenţă împotriva persoanelor sau bunurilor acestora, de natură să tulbure ordinea şi liniştea publică sau să provoace indignarea cetăţenilor ori să lezeze demnitatea şi onoarea acestora sau a instituţiilor publice”. Fapta poate fi sancţionată cu o amendă cuprinsă între 200 şi 1.000 de lei.

În 2014, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a menţinut o hotărâre dată de Curtea de Apel Târgu Mureş în 2013, prin care aceasta din urmă a stabilit că profilul personal de Facebook este un spaţiu public. În acea cauză era vorba de un mesaj cu caracter discriminatoriu publicat de un fost angajat al Prefecturii Mureş.

RAPID SUPER SERVICE
EMAG
RAPID SUPER SERVICE

By Orjan Vlad Stefan

Atunci când aproape toată lumea spune „Nu se poate!”, există totuși câțiva oameni care spun „Hai să găsim o soluție!”. Email: stiripesursebz@gmail.com Whatsapp: 0744270854

One thought on “Jignești pe cineva pe Facebook? Riști să fii amendat cu până la 1.000 de lei. Un buzoian și-a făcut-o cu mâna lui!”
  1. Se incalca libertatea de exprimare a cetateanului si dreptul a propietate intelectuala! Atata timp cat fizic nu ai o dovada ca acel om a scris asa ceva nu il poti acuza ca a facut-o ! Oricine poate sa iti afle parola si sa jigneasca pe cine vrea in numele tau, ajungand la un moment dat sa iti desfiintezi contul de Facebook pentru a nu ajunge o victima in fata sistemului juridic din Romania! Deci jignirile pe Facebook ar trebui sa fie ”vorbe goale” si atat fara a fi sanctionate! Dar deja traim intr-o lume de tip politie de aproape 30 de ani!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *