În cursul ultimelor 24 ore, pompierii buzoieni au acționat pentru gestionarea unui număr de 22 situații de urgență și anume 9 incendii, 9 intervenții a echipajelor S.M.U.R.D., 4 alte situații de urgență.

Îngrijorător, este faptul că pe fondul lipsei de precipitații dar și a neglijenței cetățenilor, numărul de incendii de vegetație uscată este în creștere. Aceste tipuri de incendii au un potențial ridicat de a determina adevărate dezastre asupra comunităţii, prin pierderi de vieţi omeneşti, importante pagube materiale şi afectarea mediului înconjurător.

Exemple:
– Comuna Calvini – 300 Ha vegetație uscată și litieră de pădure;
– Comuna Lopătari – 2 Ha vegetație uscată și litieră de pădure;
– Comuna Viperești – 16 Ha vegetație uscată;
– Comuna Beceni – 25 Ha vegetație uscată;
– Comuna Zărnești – 90 Ha vegetație uscată;

Pentru evitarea producerii arderilor necontrolate în perioada imediat următoare, aducem la cunoştinţă faptul că, arderea vegetaţiei uscate se poate face numai după obţinerea acordului Agenţiei de Protecţia Mediului şi a permisului de lucru cu foc din partea autorităţilor locale.

Recomandăm cetăţenilor să respecte următoarele măsuri preventive:
– desfăşurarea arderii se va face numai pe timp de zi şi în condiţii meteorologice fără vânt;
– colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se va face în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată;
– curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 metri;
– arderea se va efectua în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;
– asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
– supravegherea permanentă a arderii;
– stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;
– interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor.
Fără obţinerea acestor documente şi luarea măsurilor preventive, proprietarii de terenuri sunt pasibili de sancţiuni contravenţionale.

Totodată, solicităm cetăţenilor să dea dovadă de responsabilitate, să anunţe de îndată la numărul unic de urgenţă 112 orice început de incendiu şi să acorde sprijin autorităților locale şi pompierilor în stingerea incendiilor de vegetaţie uscată sau la fondul forestier.

RAPID SUPER SERVICE
EMAG
RAPID SUPER SERVICE

By Orjan Vlad Stefan

Atunci când aproape toată lumea spune „Nu se poate!”, există totuși câțiva oameni care spun „Hai să găsim o soluție!”. Email: stiripesursebz@gmail.com Whatsapp: 0744270854

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *