Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a oficiat slujbele din noaptea Sfintelor Paști la Catedrala „Înălțarea Domnului” din municipiul Buzău. În seara zilei de sâmbătă, 18 aprilie 2020, Înaltpreasfinția Sa a primit Sfânta Lumină de la Ierusalim în Catedrala Voievodală din incinta Centrului Eparhial și a împărțit-o preoților, pentru a o duce, cu sprijinul voluntarilor, în parohii, la casele credincioșilor.

La miezul nopții, Părintele Arhiepiscop Ciprian a rostit de trei ori chemarea: „Veniți de primiți Lumina!”, oferind Sfânta Lumină slujitorilor Catedralei, după care a săvârșit începutul slujbei de Înviere în pridvorul lăcașului de cult. În continuare, Utrenia pascală și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Ierarhul locului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, în Catedrala Arhiepiscopală.

Cu acest prilej, Chiriarhul Buzăului și Vrancei a dat citire cuvântului pastoral intitulat Iisus Hristos – Învierea și Viața oamenilor, în care a vorbit, printre altele, despre imposibilitatea credincioșilor de a sărbători împreună, în sfintele biserici, praznicul Învierii Domnului din acest an, ca urmare a crizei sanitare actuale.

„În contextul pandemiei provocate de răspândirea unui virus extrem de contagios și periculos, care a paralizat aproape întreaga omenire, scrutând cu privirea spațiul gol din fața Catedralei, luminat doar de razele becurilor electrice – cu toate că armonia clopotelor și cântările pascale intonate de preoții și psalții Bisericii ne-au introdus deja în atmosfera bucuriei cosmice generate de minunea Învierii Domnului Iisus Hristos –, sunt nevoit să dau expresie și unui puternic sentiment de mâhnire, ce ne-a cuprins tuturor sufletele, pe care nimeni din generațiile noastre nu cred că l-a mai trăit, indiferent de condițiile de viață extreme prin care a trecut: crize economice, războaie, foamete, comunism și multe altele. Va rămâne pentru totdeauna de neînțeles faptul că, în noaptea Învierii din anul 2020, creștinii din întreaga țară au fost privați de dreptul și fericirea de a primi, direct și personal, Sfânta Lumină ce izvorăște din mormântul lui Hristos cel de viață dătător și de a-și mărturisi, în duh de rugăciune și comuniune frățească, în sfintele lăcașuri, dreapta credință mântuitoare, singurul element ce dă sens vieții lor pământești”.

În încheiere, Ierarhul i-a îndemnat pe credincioși să nu se lase copleșiți de întristare și deznădejde.

Aveți credință în Dumnezeu (cf. Marcu 11, 22) și străduiți-vă ca, măcar la această mare sărbătoare a creștinătății, să ignorați gândurile negre ce vă pot întuneca mintea și bucurați-vă de Învierea Domnului Iisus Hristos, Cel ce este Pâinea vieții (cf. Ioan 6, 48), Lumina lumii (cf. Ioan 8, 12), Doctorul sufletelor și al trupurilor noastre, Izvorul vieții veșnice și chezășia propriei noastre învieri (cf. I Corinteni 15, 20). Din toată inima, vă doresc tuturor să petreceți Sfintele Sărbători de Paști în pace și cu bucurie sfântă, adumbriți de Lumina cea neînserată a Sfintei Învieri”.

În Duminica Sfintelor Paști, la Catedrala „Înălțarea Domnului” din Buzău, un sobor de slujitori, condus de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, a săvârșit Vecernia zilei de Luni din Săptămâna Luminată, numită și „A doua Înviere”. Momentul central al slujbei l-a constituit citirea textului evanghelic de la Ioan, capitolul 20, versetele de la 19 la 25, în mai multe limbi: română, greacă, latină, rusă, engleză, franceză, germană, italiană și spaniolă, acesta fiind interpretat și în limbaj mimico-gestual.

RAPID SUPER SERVICE
EMAG
RAPID SUPER SERVICE

By Orjan Vlad Stefan

Atunci când aproape toată lumea spune „Nu se poate!”, există totuși câțiva oameni care spun „Hai să găsim o soluție!”. Email: stiripesursebz@gmail.com Whatsapp: 0744270854

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *