Foto: Roberto George Popescu

Așa cum am promis în postarea precedentă, am revenit pentru a detalia fiecare obiectiv important de pe traseul Buzău – Terca (Focul Viu).
Plecăm pe „minunatul” drum DJ 203 K, de la Mărăcineni (DN2-E85), urmând ruta Săpoca, Beceni, Vintilă Vodă și ajungem în Mânzălești. Aici, e imposibil să ratezi această minune lăsată de Dumnezeu, fix la confluența râului Slănic cu pârâul Jgheab.

Grunjul se ridică falnic, chiar pe partea dreaptă a drumului (cum vii de la Buzău), iar o parte de-a lui este acoperită cu vegetație, în special cu arbuști care înțeapă, căci am simțit asta pe pielea mea. Chiar dacă nu sunt indicatoare, sau cel puțin eu n-am văzut nici unul, e imposibil să ratezi acest colos alb despre care se spune că ar fi apărut acum aproape 16 milioane de ani, odată cu formarea Munților Carpați. Acesta parcă este sculptat de cineva cu multă măiestrie, iar localnicii se mândresc foarte tare cu „Piatra Albă „.

Încă din 1973, întreaga zonă a fost declarată rezervație geologică, iar un lucru prea puțin știut de oameni este motivul culorii Pintenului Alb. Este alcătuit din cenușă vulcanică, nu din sare, deoarece aici a fost fundul oceanului Thetys (a existat până acum 15 mil. de ani), iar Grunjul a fost un vulcan subteran.
Din câte am mai citit și eu pe internet, se pare că încă din trecut, monumentul a fost un punct important pentru societate. Pe platou se țineau serbări și se jucau hore, iar legionarii se adunau aici pentru „a pune țara la cale „.

Din zona straniului monument înalt de 30 de metri, poți admira și peisajele din jur care sunt fascinante. Parcă este zona de start pentru o călătorie ce te va lăsa „cu gura căscată”. N-am mai poposit nici noi prea mult și am plecat spre zona Platoului Meledic, pentru a ne convinge că suntem cu adevărat norocoși fiindcă … „Ne-am născut în Buzău„, așa cum cantam noi acum ceva ani.
Trecând peste faptul că am injurat până aici de n-am mai făcut-o de mult și am evitat nu gropi, ci cratere, zona merită nu vizitată, ci cercetată dintr-un colțișor în altul. Totul este superb și păcat că lipsesc indicatoare, panouri de informare și multe alte chestii care ar îndruma și ajuta turistul. Ne-a dat Dumnezeu ce mulți si-ar dori, dar are „cineva” grijă să rămână toate bogățiile naturii aproape anonime și în paragină.
Vă salut, dragi prieteni și nu uitați să aveți bun-simț turistic. Păstrați curățenia și respectați natura!

RAPID SUPER SERVICE
EMAG
RAPID SUPER SERVICE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *