Pe data de 4 iunie 2020, s-au împlinit 100 de ani de la semnarea Tratatului de la Trianon, care a consfinţit la nivel juridic internaţional încheierea păcii Puterilor Aliate şi Asociate cu Ungaria la finalul Primului Război Mondial. Prin acest tratat internaţional s-a recunoscut ceea ce românii din Transilvania şi Banat au hotărât la 1 decembrie 1918 la Alba Iulia, unirea cu ţara mamă, România.

La polul opus, Ungaria vede această zi ca una de doliu, deoarece în urma tratatului a pierdut două treimi din teritoriile sale.

„Ungurii omit să spună ca de fapt acele teritorii erau ne-maghiare. Aceștia se plâng inutile și este deplasat accentul pus pe Trianon. Cuvântul lor de ordine este că au pierdut două treimi din teritoriu, dar nu este adevărat. Orice hartă etnică a Ungariei ne arată asta”, a declarat istoricul Adrian Niculescu.

Primăria Buzău a marcat împlinirea unui secol de la semnarea Tratatului de la Trianon, chiar dacă legea nu a fost încă promulgată de preşedintele ţării.

Evenimentul organizat la amfiteatrul din Parcul Tineretului s-a numit „Conferința națională Tratatul de la Trianon – 4 iunie 1920 – bucuria națiunii române, iar aici au participat oficialități militare și civile, precum și personalități ale vieții culturale: generalul-maior Dragoș Dumitru Iacob – comandantul Diviziei 2 Infanterie „Getica”, senatorul Titus Corlățean, Constantin Toma – primarul municipiului Buzău, actorul și regizorul buzoian Dan Puric, Bogdan Cuza – strănepotul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, scriitorul Aurel Ștefanachi și Irina Vlăduca Marghiloman – strănepoata lui Alexandru Marghiloman.

RAPID SUPER SERVICE
EMAG
RAPID SUPER SERVICE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *