Își petrec o bună parte din viață într-un centru de plasament, iar după 18 ani trebuie să învețe să se descurce singuri în societate. Efectele instituționalizării își pun amprenta asupra vieții lor.

Au ajuns într-un centru de plasament de la vârste fragede, unii chiar la câteva luni de la naștere. Rareori se întâmplă să fie vizitați de părinți sau de alte rude, așa că statul le oferă ocrotirea de care au nevoie, prin suport material, asistența medicală, educație și locuință. Dar ce se întâmplă cu acești copii după vârsta de 18 ani?

Dacă încercările asistenților sociali de a-i reintegra se încheie cu succes, aceștia se întorc în familie. Dar aceste cazuri sunt foarte puține. De altfel, după cum afirmă și reprezentanții direcției, dacă până la vârsta majoratului nu s-a reușit reintegrarea, sunt slabe șanse să se mai întâmple după aceea. Prin urmare, după ce împlinesc 18 ani trebuie să se descurce singuri, să își găsească o locuință cu chirie, o slujbă.

În Buzău sunt acum peste 3000 de copii și tineri în centrele de plasament. 

Deși sunt sprijiniți în găsirea unui loc de muncă, cei mai mulți eșuează și nu reușesc să se integreze în societate

Autoritățile de stat sunt obligate să creeze un sistem complex de instrumente de sprijin și servicii pentru tinerii care părăsesc centrele de plasament.

Fără modele de viață acceptate social și fără un atașament pozitiv, pentru tinerii care ies din sistem există o mare probabilitate de eșec în păstrarea locului de muncă, mai mare decât a unui tânăr crescut și înconjurat de dragostea unei familii. De altfel, reprezentanții direcției spun că există foarte multe situații când tinerii au refuzat slujbele care le-au fost oferite.

Sentimentul de dependență pe care îl creează instituționalizarea de lungă durată, precum și o cunoaștere insuficientă a aptitudinilor sunt premisele care duc la o integrare socio-profesionala greoaie a tinerilor ce provin din centrele de plasament sau uneori chiar la eșec social.

De asemnea reamintim cazul dramatic al lui Vasile Burtea, trupul tânărului a fost zărit azi pe fundul heleșteului din Parcul Marghiloman.

Singur pe lume, neajutat de nimeni, e posibil tânărul ca tânărul să se fi sinucis, aruncându-se de pe pod în lac. Aceasta e deocamdată cea mai plauzibilă variantă.

Sursă: bzi.ro

RAPID SUPER SERVICE
EMAG
RAPID SUPER SERVICE

By Orjan Vlad Stefan

Atunci când aproape toată lumea spune „Nu se poate!”, există totuși câțiva oameni care spun „Hai să găsim o soluție!”. Email: stiripesursebz@gmail.com Whatsapp: 0744270854

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *