RAPID SUPER SERVICE

Luni, președintele Klaus Iohanis a promulgat legea care face referire la evidenţa persoanelor şi actele de identitate ale cetăţenilor români. Legea respectivă vizează introducerea sistemului de carte de identitate electronică și semnătură electronică. Noua carte de identitate va arată ca un card bancar și va ține loc și de card de sănătate.

Cartea electronică de identitate va fi prevăzută cu un cip. Pe acel cip vor fi inserate: toate informațiile înscrise pe C.I, fotografia deținătorului, imaginea a două amprente și un certificat electronic pentru autentificare. Atât certificatul digital pentru autentificare cât și cel pentru semnătura electronică vor fi emise și înscrise de către Ministerul Afcerilor Interne. Cartea de identitate se va accesa prin intermediul unui cod pin, introdus de către utilizator.

Noua carte de identitate va fi obligatorie începănd cu vârsta de 12 ani. Românii care din diferite considerente nu vor Cartea electronică de identitate  au posibilitatea să solicite eliberarea actului de identitate simplu, fără CIP.

Cartea de identitate simplă urmează să fie eliberată doar cetățenilor cu domiciliul în România care nu doresc să-și exercite dreptul la liberă circulație în baza actului de identitate. Totodată, românii care dețin o carte de identitate simplă nu vor mai putea ieși din țară, începând de anul următor.

Titularul unui card de identitate electronic se va putea autentifica on-line pentru a beneficia de diverse servicii electronice, precum cele bancare, fiscale, sociale, financiare, educaționale sau de altă natură.

Opțional, la solicitarea părinților sau a reprezentanților legali se poate elibera carte de identitate și pentru cei cu vărsta mai mică de 12 ani. Cartea de identitate simplă şi cartea electronică de identitate va avea următoarele termene de valabilitate:

  • 2 ani pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 0 şi 14 ani;
  • 4 ani pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani;
  • 10 ani după împlinirea vârstei de 18 ani;
  • nelimitată, după împlinirea vârstei de 60 de ani, pentru cartea de identitate simplă.

Proiectul mai prevede și modificarea de la 15 la 45 de zile a termenului minim până la expirarea actului de identitate până la care cetățeanul este obligat să solicite preschimbarea actului de identitate (înaintea expirării). Legislația prevede că termenul de la care se poate solicita un nou document de identitate este de 6 luni înainte de expirarea acestuia.

RAPID SUPER SERVICE
EMAG
RAPID SUPER SERVICE

By Olteanu Mariana

Între identitate şi schimbare, prefer schimbarea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *