Controlul Autorităţii Electorale Permanente şi al Curţii de Conturi în finanţele partidelor scot la iveală neregulile existente: plăţi pentru care nu există semnătura beneficiarului sau documente justificative, banii de subvenţie amestecaţi cu banii privaţi, contracte dubioase. Campionul neregulilor este PSD, scrie jurnalistul Cristian Andrei în românia.europalibera.org.

„Aici sunt banii dumneavoastră!”, a remarcat jurnalistul pe pagina sa de Facebook.

Peste 170 de milioane de lei au primit partidele parlamentare în 2018 de la bugetul de stat pentru activitatea lor zilnică. Din această sumă, 96.849.680 de lei au revenit celor de la PSD, PNL încasând 44.441.815 de lei.

Vistieria partidelor se umple astfel lunar cu bani publici primiţi sub formă de subvenţie, iar cheltuirea lor este verificată de Autoritatea Electorală Permanentă şi Curtea de Conturi. Raportul celor două instituţii scoate abia acum la lumină neregulile existente în folosirea banului public.

PSD conduce detaşat topul neregulilor

Prima mare neregulă descoperită în dreptul PSD a fost aceea că nu a separat banii primiţi ca subvenţie, bani publici, care pot să fie folosiţi doar pentru o anumită categorie de cheltuieli, de banii privaţi pe care îi încasează din cotizaţii şi donaţii de la membrii de partid.

Conform raportului Curţii de Conturi, consultat de Europa Liberă, această amestecare a banilor „nu a permis identificarea distinctă a numerarului pe cele două surse de finanţare”, publică şi privată, contul „casa” prezentând un sold centralizat.

Surse politice au declarat că imediat ce încasa banii din subvenţie într-un cont, PSD muta banii într-un alt cont în care se aflau şi sume provenite din cotizaţii. Astfel, nu se mai putea distinge dacă banii de subvenţie au fost cheltuiţi pentru ce scrie în lege sau pentru altceva.

Actualul trezorier al PSD, senatorul Ştefan Mihu, nu a dorit să comenteze situaţia financiară a partidului şi nu a răspuns mesajelor Europa Liberă pe acest subiect.

Articolul integral aici.

RAPID SUPER SERVICE
EMAG
RAPID SUPER SERVICE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *