OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Avem în proiect refacerea grajdurilor din spatele Vilei Albatros. Încercăm să începem o nouă istorie a calului pursânge englez și să avem și aici o mică crescătorie, un centru de echitație, unde copiii și tinerii să se bucure de acest lucru. Lucrăm la un proiect tehnic, iar la anul vom începe execuția.

Constantin Toma, mai 2019

Conacul Marghiloman și clădirile anexe (un corp secundar şi grajduri), reprezintă un ansamblu de monumente istorice aflat în Parcul Marghiloman din municipiul Buzău.

Primăria Buzău, anunța în anul 2019, că are intenția să inițieze un proiect de refacere a hipodromului și a clădirilor anexe, dar și înființarea unui muzeu al cailor. Investițiile ar fi trebuit să fie suportate de municipalitate, de care aparțin acum clădirile, heleșteul și parcul de pe întreg domeniul.

Vila Albatros, este operă a arh. Paul Gottereau şi este denumită astfel după numele calului preferat, un armăsar arab, din herghelia lui Alexandru Marghiloman.
Reşedinţa politicianului era spaţiul unde s-au luat decizii istorice din secolul al XX-lea şi prin care s-au perindat personalităţi ale vremii, precum Regina Maria şi Nicolae Iorga.

După ce a trecut din patrimoniul Ministerului Culturii în proprietatea municipalităţii, Vila Albatros a intrat într-un amplu proces de renovare şi restaurare. Se dorea ca la finalul lucrărilor obiectivul să găzduiască o filială a unei universităţi, însă după un studiu mai amănunţit, autorităţile au constatat că spaţiul nu s-ar preta la o astfel de activitate de învăţămînt.

Sursa foto – Adevarul


Contractul de finanţare a fost semnat în luna mai a anului 2011 de către Unitatea Administrativ Teritorială Municipiul Buzău, în calitate de beneficiar, cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului în calitate de Autoritate de Management şi cu Agenţia pentru Dezvoltare Regională Sud-Est, în calitate de organism intermediar pentru Programul Operaţional Regional 2007-2013.

Valoarea totală a proiectului a fost de peste 27 de milioane de lei. Obiectivele specifice, aşa cum au fost prinse în proiect: reabilitarea monumentului istoric „Ansamblul Conacul Marghiloman „ prin: Lucrări de reabilitare a Vilei Albatros şi a terenului aferent, incluzând refacerea racordurilor instalaţiilor din incintă, iluminat exterior, iluminat decorativ, incintă şi construcţie, spaţii verzi, obiecte de mobilier urban, punere în valoare monumente, în vederea renovării vilei. Recepţia tehnică a lucrării a fost pe 8 mai 2015.

Astăzi, în Vila Albatros, renovată, funcționează Centrul Cultural „Alexandru Marghiloman”.

Statuia lui Alexandru Marghiloman a fost dezvelită în martie 2018, la împlinirea a 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România. Statuia a fost realizată de către către tânărul sculptor buzoian Ciprian Dominoschi.

La ceremonie au participat oficialități locale, militari, zeci de buzoieni dar și strănepoata fostului prim-ministru buzoian, Irina Vlăducă Marghiloman.

„Vom aduce din nou cai pursânge aici, vom reface casa de oaspeţi. Ieri a trecut de Consiliul Local o aprobare în acest sens. Sperăm până la sfârşitul lui 2019, să avem reîntregit acest domeniu şi încercăm să-l transformăm chiar în grădină botanică. Am început de această toamnă, acest eveniment”, a declarat Constantin Toma, primarul municipiului Buzău.

„Mă bucur de cele petrecute astăzi și sper ca ceea ce vrea să facă domnul Toma să se realizeze” declara strănepoata lui Marghiloman.

Statuia lui Alexandru Marghiloman este situată în partea dreaptă a aleii care duce la Vila Albatros. Are o înălţime de 2,70 metri, iar pentru a fi vizibilă şi noaptea, este luminată de mai multe reflectoare.

Doamna Irina Vlăducă-Marghiloman, singura descendentă din familia Marghiloman a înțeles valoarea moștenirii hipice lăsate de Alexandru Marghiloman și a reușit să aducă in Romania un Pursange Englez foarte valoros. Din 2019, la Herghelia Cislău, se află castigătorul Irish Derby in anul 2008, FROZEN FIRE.

Sursa foto – Asociatia Alexandru Marghiloman

Din aprilie 2020 și până acum s-au născut deja 5 urmași ai campionului, iar primul mânz este descendent din calul lui Marghiloman, Zori de Zi – campionul cailor de curse din Romania.

După ce Vila Albatros a fost lăsată în paragină, de la moartea lui Alexandru Marghiloman în anul 1925, a fost o mare bucurie, cel putin pentru mine, anunțarea finalizării lucrărilor de restaurare. De câțiva ani încoace, se tot promite că „la anul” se vor demara lucrările de renovare pentru restul domeniului, se vor face grajduri și multe altele, dar se pare că doar doamna Irina Vlăducă-Marghiloman, se mai luptă cu adevărat pentru a duce mai departe celebrul ei nume, în rest…

RAPID SUPER SERVICE
EMAG
RAPID SUPER SERVICE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *