Un raport de audit financiar făcut asupra cheltuielilor angajate de Primăria unui oraș este un document de mare interes pentru cetățeni.

Spun asta pentru că în respectivul document se arată dacă banii cetățenilor, colectați la bugetul public sub formă de taxe și impozite, au fost cheltuiți legal.

De asemenea, din raportul de audit se poate vedea dacă destinația cheltuielilor angajate de municipalitate este una oportună, în sprijinul cetățenilor, pentru finanțarea unor obiective ce au legătură cu îmbunătățirea infrastructurii urbane, a serviciilor etc. La Buzău, Raportul de audit financiar al Curții de Conturi – Camera de Conturi Buzău, datat 30.04.2020 și realizat pentru anul 2019, a stabilit că primarul C. Toma, în calitate de ordonator principal de credite, 𝗮 𝗽𝗿𝗲𝗷𝘂𝗱𝗶𝗰𝗶𝗮𝘁 𝗯𝘂𝗴𝗲𝘁𝘂𝗹 𝗹𝗼𝗰𝗮𝗹 𝗰𝘂 𝘀𝘂𝗺𝗮 𝗱𝗲 𝟯𝟯𝟯.𝟴𝟴𝟬 𝗹𝗲𝗶, aceasta reprezentând cheltuieli nelegale pentru servicii de publicitate. Prin Raportul de audit financiar evocat, s-a constatat că primarul C. Toma a încălcat dispozițiile legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public și legii nr. 52/2003 privind transparența decizională, întrucât a încheiat contracte și a plătit din bugetul local servicii de publicitate pentru: 4 televiziuni, 2 posturi radio, 2 ziare și 11 publicații online. Raportul a reținut că și anterior, în anul 2018 au fost încheiate contracte cu aceiași 20 de prestatori de servicii de publicitate (fila 24 din Raport).

Nu doresc să fiu înțeles greșit. Nu am absolut nimic împotriva presei, este un reper al societății democratice, un instrument util pentru informarea cetățenilor. Subliniez altceva: atunci când faci cheltuieli nelegale cu bani publici pentru consolidarea cultului personalității, când condiționezi alocarea banilor de o politică editorială 100% pozitivă, când elimini de la posibilitatea de contractare mijloacele de presă care relatează obiectiv și, câteodată, critic, despre propriile activități, atunci este foarte clar că ai înțeles greșit competențele legale ale unui primar. Buzoienii nu mai acceptă să fie manipulați și în următorii 4 ani. Dacă programul pentru care militez va fi validat de cetățeni prin alegerea mea ca primar al Municipiului, viziunea mea în legătură cu cheltuirea banilor publici este simplă și corectă: bugetul va fi folosit nu în funcție de toanele personale, ci în mod legal și în virtutea importanței și stringenței necesităților de finanțare ale comunității.

O stradă asfaltată este clar mai importantă decât o statuie, să asiguri apă caldă și căldură este întotdeauna prioritar în fața ideii de a tipări zeci de mii de scrisori electorale din bani publici. Reușim împreună!

Articol asumat de Constantin Florescu, candidatul PMP pentru Primăria Buzău.

RAPID SUPER SERVICE
EMAG
RAPID SUPER SERVICE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *