Concurs desfăşurat în cadrul proiectului educaţional derulat de Inspectoratul de poliţie Judeţean Buzău şi Şcoala Gimnazială Maxenu

În ziua de 11 martie a.c., începând cu ora 11.00, la Şcoala Gimnazială Maxenu s-a desfăşurat concursul de educaţie rutieră “Alege viaţa, circulând corect”.

Concursul a fost organizat în cadrul proiectului educaţional „Să circulăm corect!” desfăşurat în colaborare cu Şcoala Gimnazială Maxenu –Grădiniţa cu Program Normal Maxenu.

În competiţie s-au înscris 160 de preșcolari și elevi ai claselor primare din nouă județe.

Startul competiției a fost dat în urmă cu aproximativ o lună, perioadă în care copiii au primit provocarea de a realiza machete și lucrări artistice în care au avut de configurat teme rutiere, precum un traseu sigur de acasă la locul de joacă.

Machetele cu tematică rutieră şi lucrările de artă plastică cu aceeași tematică realizate de elevi au fost expuse pentru a fi analizate în scopul jurizării.

Concursul urmărește reducerea riscului de victimizare a preșcolarilor și elevilor prin creșterea gradului de cunoaștere a regulilor de circulație rutieră.

Prin lansarea acestei provocări, micii participanți la trafic sunt determinați să analizeze cum e corect să se angajeze în traversarea străzii, să se pună la punct cu semnalizarea rutieră destinată pietonilor, să se gândească la locurile unde se pot juca în siguranţă și, totodată, să aprofundeze cunoștințele prin transpunerea acestora în creații.

Juriul a fost format din ofiţeri ai Serviciului Rutier şi Compartimentului Analiza şi Prevenirea Criminalităţii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău.

La finalul activității au fost acordate premii, însă cu toții ne-am simțit câștigători: copiii prin faptul că și-au însușit și fundamentat cunoștințele privind normele rutiere, organizatorii prin mulțumirea că au contribuit la responsabilizarea micilor participanți la trafic!

POLIȚIȘTII VĂ RECOMANDĂ :

Părinţilor:

-Nu uitați că un copil nu are capacitatea necesară de a fi în siguranță în trafic, mai ales atunci când iese în stradă din spatele blocului sau când se joacă lângă locul de parcare al mașinilor. Trebuie să ținem cont că un copil este mai puțin înalt decât o mașină și de multe ori nu poate fi observat de șoferii ce fac manevre de intrare sau de ieșire din parcări în momentul când iese din spatele mașinilor și se aventurează pe șoseaua circulată.

-La lăsarea întunericului, pentru a putea fi observați, copiii trebuie să fie îmbrăcați cu haine deschise la culoare, vizibile, la care se pot atașa și benzi reflectorizante, pe mâneci și pe încălțăminte pentru a fi mai vizibili. De asemenea, este utilă adăugarea de benzi reflectorizante pe ghizdanele sau pe bicicletele copiilor.

-Să vă faceți în permanență timp pentru educația rutieră a copiilor, să le reamintiți regulile de circulație, unele pericole neașteptate la care pot fi expuși.

-De asemenea, să le explicați cum trebuie să fie atenți latrafic, de ce nu trebuie să tasteze mesaje telefonice, să nu asculte muzică în căști și să nu vorbească la mobil când traversează strada sau când se află pe bicicletă !

Copiilor:

-Nu vă jucaţi pe drumurile publice sau în apropierea acestora, ci doar în locurile  special amenajate în acest sens, unde nu circulă maşini (parcurile, terenurile de sport, curtea şcolii sau a grădiniţei etc.)!

-Nu vă deplasaţi cu rolele/ skate-board-ul pe partea carosabilă a drumurilor publice!

-După lăsarea întunericului sau în alte condiţii de vizibilitate redusă, folosiţi îmbrăcăminte de culoare deschisă, care vă face mai vizibili în lumina farurilor!

-Când circulaţi cu bicicleta, evitaţi zonele aglomerate şi arterele principale cu trafic intens!

-Traversaţi strada numai pe trecerea de pietoni şi doar la culoarea verde a semaforului!

Comerciant ambulant sancţionat de poliţişti

În ziua de 11 martie a.c., în timp ce acţiona pe raza de competenţă, un echipaj din cadrul Secției de poliție rurală Costeşti a depistat pe raza localităţii Limpeziş un bărbat de 56 de ani din Ialomiţa, care comercializa articole vestimentare şi parfumuri.

Bărbatul a fost depistat în timp ce oferea spre vânzare haine şi parfumuri din autotursimul cu care se deplasa. Totodată, poliţiştii au constatat că bărbatul nu deţinea documente de provenienţă sau cu privire la calitatea produselor comercializate.

Toate produsele au fost ridicate în vederea confiscării valoarea acestora fiind aproximată la circa 4500 ron.

Bărbatul a fost sancţionat contravenţional conform Legii nr.12/1990 privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi comerciale ilicite iar poliţiştii au confiscat peste 90 de produse.

Nereguli din trafic sacționate de polițiștii cu atribuții pe linie rutieră

În ziua de 11 martie a.c., poliţiştii cu atribuţii pe linie rutieră din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău au aplicat 128 de sancţiuni contravenţionale pentru neregulile constatate în trafic.

Cele mai multe abateri – 30 – au fost comise de conducătorii auto care au apăsat „prea mult” pedala de acceleraţie, 11 dintre aceştia fiind nevoiţi să predea permisele pentru următoarele 90 de zile, întrucât maşinile pe care le conduceau au fost înregistrate rulând cu viteze ce au depăşit cu mai mult de 50 km/h limitele maxime admise.

Cea mai mare viteză, de 123 km/h, a fost înregistrată de aparatul ratar amplasat pe DN2E85, în localitatea Oreavul, la volanul mașinii oprite fiind un tânăr giurgiuvean de 20 de ani.

Tot ieri, poliţiştii rutieri au mai reţinut alte 4 permise de conducere pentru neacordarea priorităţii de trecere pietonilor angajaţi regulamentar în traversare, pentru depășire neregulamentară și pentru conducerea unui autovehicul sub influența băuturilor alcoolice.

Un bărbat de 38 de ani din Vadu pașii s-a ales cu dosar penal după ce polițiștii l-au depistat conducând un autoturism neînmatriculat.

De asemenea, 28 de pietoni au fost sancționați contravențional pentru că au ales să traverseze prin alte locuri decât cele special amenajate.

RAPID SUPER SERVICE
EMAG
RAPID SUPER SERVICE

By Orjan Vlad Stefan

Atunci când aproape toată lumea spune „Nu se poate!”, există totuși câțiva oameni care spun „Hai să găsim o soluție!”. Email: stiripesursebz@gmail.com Whatsapp: 0744270854

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *