SEMN MAFIOT- TOMA și NEAGU, pe urmele Elenei Udrea și al lui Sile Cămătaru

Gestul de a duce degetul arătător la nas. 

Gestul poate fi interpretat ca o înjosirea sau ca o amenințare .

Explicația din psihologia cognitiv-comportamentală arată o versiune deghizată a gestului de acoperire a gurii, putem subînțelege că persoanele în cauză doresc păstrarea secretelor din interior.

Semne fără precedent făcute de Toma și Neagu, în repetate rânduri (foto) .

Gestul în sine, destul de discret, care poate fi uşor confundat cu o frecare naturală a nasului, este explicat de psihologia cognitiv-comportamentală drept o versiune deghizată a gestului de acoperire a gurii. Deci, un mesaj distinctiv transmis fie pentru păstrarea unei taine, fie pentru continuarea unei acţiuni despre care s-a discutat în prealabil.

Printre interlopi, semnul s-ar traduce astfel: „Avem acelaşi secret” sau „V-am mirosit, ştiu ce vreţi să faceţi!”.

În cultura asiatică, atingerea discretă a nasului (ori a întregii feţe) poate fi un indicator al faptului că vorbeşti despre propria persoană. “Cine, eu?”, ar putea fi traducerea în cuvinte a gestului cu pricina.

Sile Cămătaru, unul dintre cei mai de temuți capi ai lumii interlope din București, a fost surprins în trecut făcând acelaşi gest (foto).

O explicaţie la nivelul sensului comun ar fi aceea că persoana care recurge la un asemenea gest “ştie” ceva.

Literatura şi industria cinematografică ne dau o mulţime de exemple în acest sens. De la personajul fictiv Gilderoy Lockhart, din romanul Harry Potter, până la Hannah Montana ori Căpitanul Peacock, din “Are you being served?”.

Gestul apare inclusiv în producţia “Lord Of The Rings” (trad. Stăpânul Inelelor), când, după distrugerea fortăreţei Isengard, hobbiţii Merry şi Pippin dau peste iarbă pentru pipă, însă decid să păstreze secretul faţă de Arbore Bărbos.

Gestul Elenei Udrea, repetat de aceasta de mai multe ori, a stârnit nenumărate controverse și interpretări.

Potrivit unei interpretări, Udrea a făcut trimitere la “omerta”, prin care dorește să se transmită: “Dacă va fi bine pentru mine, nu o să vorbesc”. O altă interpretare ar fi aceea că cel care face gestul transmite că nu o să vorbească.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

loading...